Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tajska-salatka-z-wolowina

Tajska sałatka z wołowiną

Tajska, nie-tajska... ale dobra. Solidna porcja ryżowego makaronu z mięsem i dodatkami spokojnie starcza za cały lunch.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) polędwicy wołowej
sos teriyaki
250 g (1/4 kg) ryżowego cienkiego makaronu
1/2 wężowego ogórka
mały pęczek świeżej kolendry
mały pęczek świeżej mięty
czerwona papryczka chilli
olej sezamowy
ocet ryżowy

Opis przyrządzania:
Mięso płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w poprzek włókien na 4 steki. Przekładamy do miski i nacieramy sosem teriyaki - 5-6 łyżek powinno wystarczyć. Odstawiamy na 10 minut. W tym czasie gotujemy makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w dużej ilości wody. Ogórek myjemy, kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką usuwamy pestki. Nożykiem do obierania warzyw kroimy długie i cienkie "wstążki". Kolendrę i miętę myjemy, osuszamy i oskubujemy listki. Papryczkę myjemy i drobno siekamy, usuwając ogonek i - jeśli ktoś nie przepada za pikantnymi potrawami - pestki. Mieszamy razem makaron, ogórek, listki kolendry i mięty oraz chilli. Skrapiamy odrobiną oleju sezamowego i octem ryżowym. Solimy do smaku i rozkładamy na 4 talerze. Rozgrzewamy grillową patelnię. Kiedy będzie bardzo gorąca, wkładamy steki i pieczemy po 2-3 minuty z każdej strony. Każdy stek kroimy w cienkie plasterki i układamy na sałatce. Polewamy jeszcze sosem teriyaki i podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024