Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tagliatelle-z-sosem-z-kaczki

Tagliatelle z sosem z kaczki

Bardzo świąteczna pasta, z eleganckim sosem z kaczych nóżek z pomarańczą i warzywami. Podajemy jako pierwsze danie uroczystej kolacji we włoskim stylu.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
3 nogi z kaczki
2 małe marchewki
4 gałązki selera naciowego
średniej wielkości cebula
pomarańcza
oliwa z oliwek
szklanka (250 ml) białego wytrawnego wina
2 i 1/2 szklanki wywaru z kurczaka
gałązka świeżego rozmarynu
400 g świeżego makaronu tagliatelle

Opis przyrządzania:
Z kaczych nóżek zdejmujemy skórę i tłuszcz. Bardzo ostrym nożem odcinamy mięso od kości, usuwając ścięgna. Mięso kroimy w drobną kostkę. Marchewki obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy w taką samą kostkę, co mięso. Seler obieramy z wąsów, myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę z połowy pomarańczy, z całej pomarańczy wyciskamy sok. W dużym i płaskim rondlu rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Wkładamy mięso z kaczki i smażymy na dużym ogniu na rumiano, mieszając. Solimy i wyjmujemy łyżką cedzakową. Do rondla dolewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy marchewkę, seler i cebulę. Smażymy, mieszając, na średnim ogniu, aż warzywa zaczną się rumienić. Wkładamy z powrotem mięso z kaczki i wlewamy wino. Zagotowujemy i gotujemy, aż wino wygotuje się do połowy. Wlewamy wywar, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i rondel przykrywamy. Gotujemy sos przez pół godziny, po czym dodajemy skórkę i sok z pomarańczy oraz umyty rozmaryn. Gotujemy dalsze pół godziny - jeśli pod koniec duszenia okaże się, że w garnku jest za dużo płynu, zdejmujemy pokrywkę i sos redukujemy na średnim ogniu, mieszając - powinien być dość gęsty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przed podaniem wyjmujemy gałązkę rozmarynu. Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wkładamy tagliatelle i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron odcedzamy i mieszamy z sosem. Przekładamy na głębokie, ogrzane talerze i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024