W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Szybkie curry z kurczaka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Szybkie curry z kurczaka

Gotowe pasty curry to odpowiedź na modły wszystkich zapracowanych wielbicieli kuchni dalekowschodniej. Dzięki nim możemy mieć pachnące curry na stole w niecałe pół godziny. Trzeba tylko pamiętać, żeby ugotować ryż!

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka bez skóry
  • 100 g zielonej fasolki
  • mała zielona cukinia
  • olej z orzeszków ziemnych
  • zielona pasta curry (gotowa)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • limetka
  • listki świeżej kolendry

Szybkie curry z kurczaka - Opis przyrządzania:

Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paski. Fasolkę myjemy i przycinamy z obu stron. Cukinię myjemy, odcinamy końce i kroimy wzdłuż na pół, po czym po skosie w półplasterki. Dużą patelnię stawiamy na ogniu. Wlewamy łyżkę oleju, a gdy się rozgrzeje - wkładamy mięso. Smażymy, mieszając, przez kilka minut, aż zacznie się rumienić. Dodajemy 1-2 łyżki pasty curry - w zależności od upodobań - i mieszamy, nadal smażąc. Wlewamy mleko kokosowe i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Dodajemy warzywa i gotujemy jeszcze chwilę, aż fasolka będzie ugotowana, choć jeszcze chrupka. Doprawiamy do smaku solą i sokiem wyciśniętym z limetki. Posypujemy listkami kolendry i podajemy z tajskim ryżem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Szybkie curry z kurczaka: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Szybkie curry z kurczaka przepisy:

  • Żółte curry z dyni i cieciorki
    Wegetariańskie, a nawet WEGAŃSKIE, sycące curry o pięknym żółto-pomarańczowym kolorze. Doskonałe na ponury jesienny wieczór, na przykład po przemoknięciu i przewianiu przez agresywny listopadowy wiatr...
  • Szybki kurczak w sosie curry
    Prościutkie curry - czasem miło jest zjeść coś, może i naiwnego w smaku, ale satysfakcjonującego w najwyższym stopniu. Taki jest właśnie ten kurczak - jeśli podamy go w głębokich miskach, na ryżu basmati, to można zapaść sobie w fotel przed telewizorem...
  • Coronation chicken
    Słynna majonezowa sałatka z kurczaka, podana po raz pierwszy z okazji koranacji Królowej Elżbiety II w 1953 roku. Czytałam gdzieś, że kucharze, którzy gotują dla dworu potrawy na szczególnie uroczyste okazje, proszeni są o komponowanie dań w kolorze złotym. W tym przepisie rolę królewskiego złota odgrywa curry i chutney z mango.
  • Tajskie curry z fistaszkami
    Kocham curry, szczególnie tajskie.
  • Curry z bakłażanów
    Proste, lekkie, lecz satysfakcjonujące wegetariańskie curry, które podajemy z pachnącym ryżem basmati. Jeszcze lepszym dodatkiem byłoby indyjskie pieczywo: naan, chappati albo puri (poori)...




Podziel się linkiem:


Komentarze: