W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Szybkie curry z kurczaka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne mięsne

Szybkie curry z kurczaka

Gotowe pasty curry to odpowiedź na modły wszystkich zapracowanych wielbicieli kuchni dalekowschodniej. Dzięki nim możemy mieć pachnące curry na stole w niecałe pół godziny. Trzeba tylko pamiętać, żeby ugotować ryż!

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka bez skóry
  • 100 g zielonej fasolki
  • maÅ‚a zielona cukinia
  • olej z orzeszków ziemnych
  • zielona pasta curry (gotowa)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • limetka
  • listki Å›wieżej kolendry

Szybkie curry z kurczaka - Opis przyrzÄ…dzania:

Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paski. Fasolkę myjemy i przycinamy z obu stron. Cukinię myjemy, odcinamy końce i kroimy wzdłuż na pół, po czym po skosie w półplasterki. Dużą patelnię stawiamy na ogniu. Wlewamy łyżkę oleju, a gdy się rozgrzeje - wkładamy mięso. Smażymy, mieszając, przez kilka minut, aż zacznie się rumienić. Dodajemy 1-2 łyżki pasty curry - w zależności od upodobań - i mieszamy, nadal smażąc. Wlewamy mleko kokosowe i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Dodajemy warzywa i gotujemy jeszcze chwilę, aż fasolka będzie ugotowana, choć jeszcze chrupka. Doprawiamy do smaku solą i sokiem wyciśniętym z limetki. Posypujemy listkami kolendry i podajemy z tajskim ryżem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Szybkie curry z kurczaka: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: