Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Szybkie-curry-z-kurczaka

Szybkie curry z kurczaka

Gotowe pasty curry to odpowiedź na modły wszystkich zapracowanych wielbicieli kuchni dalekowschodniej. Dzięki nim możemy mieć pachnące curry na stole w niecałe pół godziny. Trzeba tylko pamiętać, żeby ugotować ryż!

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 pojedyncze piersi z kurczaka bez skóry
100 g zielonej fasolki
mała zielona cukinia
olej z orzeszków ziemnych
zielona pasta curry (gotowa)
400 ml mleka kokosowego
limetka
listki świeżej kolendry

Opis przyrządzania:
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paski. Fasolkę myjemy i przycinamy z obu stron. Cukinię myjemy, odcinamy końce i kroimy wzdłuż na pół, po czym po skosie w półplasterki. Dużą patelnię stawiamy na ogniu. Wlewamy łyżkę oleju, a gdy się rozgrzeje - wkładamy mięso. Smażymy, mieszając, przez kilka minut, aż zacznie się rumienić. Dodajemy 1-2 łyżki pasty curry - w zależności od upodobań - i mieszamy, nadal smażąc. Wlewamy mleko kokosowe i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Dodajemy warzywa i gotujemy jeszcze chwilę, aż fasolka będzie ugotowana, choć jeszcze chrupka. Doprawiamy do smaku solą i sokiem wyciśniętym z limetki. Posypujemy listkami kolendry i podajemy z tajskim ryżem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024