Szybkie i bezproblemowe danie dla czterech osób. Mięso smażymy na jednej patelni, sos robimy na drugiej, potem łączymy jedno z drugim i voila!
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Szybki kurczak z sosem marsala - Opis przyrzÄ…dzania:
Piersi z kury myjemy i osuszamy, odcinamy resztki tłuszczu i chrząstek. Solimy i (pardon) pieprzymy z obu stron.
Cebule obieramy, kroimy pionowo na pół, a potem w cienkie półplasterki.
Papryczkę myjemy, kroimy wzdłuż na pół, pozbawiamy ogonka i nasionek, po czym drobno siekamy.
Sporą patelnię stawiamy na średnio dużym ogniu. Wkładamy łyżkę masła i dobrze rozgrzewamy. Na gorące masło wkładamy piersi z kurczaka i smażymy na ładny złoty kolor z obu stron. Wlewamy białe wino i gotujemy, aż niemal całkowicie wyparuje.
W czasie, gdy mięso dusi się z winem, stawiamy na ogniu drugą patelnię. Wkładamy do niej łyżkę masła, a kiedy się rozpuści, wrzucamy cebulę i papryczkę chilli. Smażymy, mieszając, na średnim ogniu, aż cebula zmięknie i zacznie się złocić. Wlewamy marsalę i śmietankę, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Sosem śmietanowo-marsalowym zalewamy piersi z kury, podgrzewamy chwilę, po czym przekładamy na ogrzane talerze i podajemy. Z ryżem na przykład. Lub z piure ziemniaczanym...
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Szybki kurczak z sosem marsala: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |