Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Szybki-kurczak-z-sosem-marsala
Szybki kurczak z sosem marsala
Szybkie i bezproblemowe danie dla czterech osób. Mięso smażymy na jednej patelni, sos robimy na drugiej, potem łączymy jedno z drugim i voila!
Rodzaj dania: Danie główne mięsne
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka bez skóry
2 cebule
czerwona papryczka chilli
2 łyżki masła
200 ml wytrawnego białego wina
100 ml marsali
200 ml kremowej śmietanki
Opis przyrządzania:
Piersi z kury myjemy i osuszamy, odcinamy resztki tłuszczu i chrząstek. Solimy i (pardon) pieprzymy z obu stron.
Cebule obieramy, kroimy pionowo na pół, a potem w cienkie półplasterki.
Papryczkę myjemy, kroimy wzdłuż na pół, pozbawiamy ogonka i nasionek, po czym drobno siekamy.
Sporą patelnię stawiamy na średnio dużym ogniu. Wkładamy łyżkę masła i dobrze rozgrzewamy. Na gorące masło wkładamy piersi z kurczaka i smażymy na ładny złoty kolor z obu stron. Wlewamy białe wino i gotujemy, aż niemal całkowicie wyparuje.
W czasie, gdy mięso dusi się z winem, stawiamy na ogniu drugą patelnię. Wkładamy do niej łyżkę masła, a kiedy się rozpuści, wrzucamy cebulę i papryczkę chilli. Smażymy, mieszając, na średnim ogniu, aż cebula zmięknie i zacznie się złocić. Wlewamy marsalę i śmietankę, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Sosem śmietanowo-marsalowym zalewamy piersi z kury, podgrzewamy chwilę, po czym przekładamy na ogrzane talerze i podajemy. Z ryżem na przykład. Lub z piure ziemniaczanym...
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024