Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Szybki-kurczak-z-sosem-marsala

Szybki kurczak z sosem marsala

Szybkie i bezproblemowe danie dla czterech osób. Mięso smażymy na jednej patelni, sos robimy na drugiej, potem łączymy jedno z drugim i voila!

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka bez skóry
2 cebule
czerwona papryczka chilli
2 łyżki masła
200 ml wytrawnego białego wina
100 ml marsali
200 ml kremowej śmietanki

Opis przyrządzania:
Piersi z kury myjemy i osuszamy, odcinamy resztki tłuszczu i chrząstek. Solimy i (pardon) pieprzymy z obu stron.
Cebule obieramy, kroimy pionowo na pół, a potem w cienkie półplasterki.
Papryczkę myjemy, kroimy wzdłuż na pół, pozbawiamy ogonka i nasionek, po czym drobno siekamy.
Sporą patelnię stawiamy na średnio dużym ogniu. Wkładamy łyżkę masła i dobrze rozgrzewamy. Na gorące masło wkładamy piersi z kurczaka i smażymy na ładny złoty kolor z obu stron. Wlewamy białe wino i gotujemy, aż niemal całkowicie wyparuje.
W czasie, gdy mięso dusi się z winem, stawiamy na ogniu drugą patelnię. Wkładamy do niej łyżkę masła, a kiedy się rozpuści, wrzucamy cebulę i papryczkę chilli. Smażymy, mieszając, na średnim ogniu, aż cebula zmięknie i zacznie się złocić. Wlewamy marsalę i śmietankę, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Sosem śmietanowo-marsalowym zalewamy piersi z kury, podgrzewamy chwilę, po czym przekładamy na ogrzane talerze i podajemy. Z ryżem na przykład. Lub z piure ziemniaczanym...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024