Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Szpinakowy-slimak-z-serem-ricotta
Szpinakowy ślimak z serem ricotta
Bardzo ładne greckie ciasto ze szpinakiem - rulony ciasta filo zwinięte w kształt ślimaka podobają się nawet dzieciom!
Rodzaj dania: Danie główne
Kraj pochodzenia: Grecja
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
75 g masła
500 g (pół kilo) świeżego szpinaku
250 g (ćwierć kilo) sera ricotta
100 g wyłuskanych orzeszków pistacjowych
4-5 suszonych pomidorów
2 łyżki listków świeżego oregano
jajko
6 płatów gotowego ciasta filo
Opis przyrządzania:
Masło topimy w rondelku i zdejmujemy z ognia. Sporą tortownicę smarujemy roztopionym masłem (resztę zostawiamy do posmarowania ciasta).
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Nastawiamy duży gar osolonej wody. Szpinak przebieramy, odrywamy ogonki i bardzo starannie płuczemy listki. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy szpinak na pół minuty, po czym odsączamy i wkładamy do miski z zimną wodą. Kiedy szpinak wystygnie, odsączamy go i starannie odciskamy z wody, po czym drobno siekamy i wkładamy do miski.
Dodajemy ricottę i posiekane orzeszki pistacjowe.
Pomidory osączamy z oliwy, kroimy w paseczki i dodajemy do szpinaku z ricottą. Dodajemy oregano, surowe żółtko oraz sól i pieprz do smaku. Starannie mieszamy.
Rozwijamy jeden płat ciasta filo - resztę trzymamy pod wilgotną ściereczką, gdyż bardzo łatwo wysycha. Na cieście kładziemy w formie wałka 1/6 nadzienia i zwijamy w rulonik, zostawiając mniej więcej 3 cm wolnego ciasta. Wkładamy rulon do tortownicy, zaginając go tak, by pasował do zaokrąglenia boku formy. Pozostawiony wolny pasek ciasta smarujemy białkiem - dzięki temu kolejne rulony przykleją się jeden do drugiego i "ślimak się nie rozpadnie.
Zwijamy kolejne rulony i układamy w formie tak, by powstał "ślimak", pamiętając o zostawianiu kawałka wolnego ciasta i smarowaniu go białkiem - ostatni, środkowy rulon już tego kawałka nie potrzebuje.
Kiedy "ślimak" wypełni tortownicę, szczodrze smarujemy jego powierzchnię roztopionym masłem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 40 minut - ciasto powinno być dobrze rumiane.
Przekładamy ciasto na okrągły talerz i podajemy na gorąco lub ciepło. Kroimy w trójkąty, jak tort.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024