Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Szparagi-ze-smardzami

Szparagi ze smardzami

Niesłychanie proste, klasyczne danie z najlepszych składników. Szparagi muszą być z dobrego źródła - grube i słodkie, świeżo ścięte - a Smardze (morels, Morcheln, morilles) starannie oczyszczone z paproszków. Luksus.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (pół kilo) grubych białych szparagów
100 g świeżych smardzów
3 łyżki masła
cytryna

Opis przyrządzania:
Szparagom odcinamy zdrewniałe końcówki, po czym obieramy łodygi przy pomocy nożyka do warzyw. Myjemy i osuszamy.
Smardze kroimy wzdłuż na pół i starannie wytrząsamy paprochy - możemy też dla pewności szybko przepłukać grzyby w niedużej ilości zimnej wody. Osuszamy.
Szparagi wkładamy do odpowiednio dużego garnka, zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy do miękkości (różnie - mniej więcej kwadrans). Tu uwaga: dobrze jest tak dobrać garnek, żeby włożone doń szparagi można było ustawić tak, żeby czubki wystawały nad powierzchnię wody. Zazwyczaj bowiem bywa tak, że zanim łodygi odpowiednio zmiękną, czubki zaczynają się już rozpadać...
W tak zwanym międzyczasie rozgrzewamy na patelni 2 łyżki masła. Wrzucamy smardze i smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez 5-7 minut. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku, dodajemy też trochę soku z cytryny.
Szparagi odcedzamy i osuszamy na czystej ściereczce. Układamy na ogrzanych talerzach.
Do usmażonych smardzów dodajemy pozostałą łyżkę masła i potrząsamy patelnią, aż masło się rozpuści. Dzielimy grzyby wraz z sosem między talerze ze szparagami i natychmiast podajemy z rumianymi grzankami...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024