To jest danie, do którego oszczędni Szkoci używają resztek z niedzielnej pieczeni - wytopionego z mięsa tłuszczu i tej pysznej galaretki, która pod nim się zbiera. I to jest bardzo dobry pomysł!
Kraj pochodzenia: Szkocja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
2 cebule
750 g (3/4 kg) ziemniaków
2 szczodre łyżki tłuszczu spod pieczeni
2-3 łyżki galaretki od pieczeni
Szkockie ziemniaki - stovies - Opis przyrzÄ…dzania:
Cebule obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Ziemniaki obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy także w cienkie plasterki. Na dużej i ciężkiej patelni rozgrzewamy tłuszcz spod pieczeni. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż będzie złota. Wrzucamy ziemniaki i mieszamy, żeby pokryły się tłuszczem i wymieszały z cebulą. Solimy i - sorry - pieprzymy do smaku. Dodajemy galaretkę i czekamy, aż się rozpuści. Patelnię przykrywamy i dusimy ziemniaki na małym ogniu przez 20 minut do pół godziny. Co jakiś czas zaglądamy i jeśli ziemniaki przywierają lub są suche, dodajemy jeszcze trochę galaretki lub odrobinę wody. Nie mieszamy, bo ziemniaki się rozlecą, tylko potrząsamy patelnią. Kiedy ziemniaki będą miękkie i wchłoną płyn, są gotowe. Podajemy prosto z patelni - bardzo gorące. Są pyszne!
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Szkockie ziemniaki - stovies: do zrobienia w ostatniej chwili
Biała kiełbasa z sosem z czerwonego wina Zanim rozpoczniemy kolejny sezon zwęglania kiełbasy na ogrodowych grillach, możemy sobie uprzyjemnić oczekiwanie na wiosnę takim właśnie daniem: surowe kiełbaski podsmażamy, a potem dusimy w czerwonym winie z dodatkiem sporej ilości cebuli. Bardzo przyjemnym dodatkiem będzie *!*1885*!*, można też podać *!*2266*!*, niezła może być także *!*4441*!*.
Czerwona kapusta wrednej Niemki Tradycyjny niemiecki dodatek do świątecznej gęsi. A tytuł przepisu pochodzi stąd, że dostałam go od naprawdę paskudnej baby - wiecie, takiej, co mówi nieprzyjemne i złośliwe rzeczy z przylepionym do twarzy słodkim uśmiechem. Brr. Ale kapusta jest świetna, więc niech babie będzie!
Ziemniaki biednego człowieka Najprostsza wersja popularnej na południu Hiszpanii tapa. Doskonała do podjadania. Zupełnie nieortodoksyjnie możemy te ziemniaki podać jako oryginalny dodatek do np. pieczonej kiełbasy.
Wołowina duszona w czerwonym winie z galaretką porzeczkową Wariacja na temat wołowiny po burgundzku - dodatek galaretki porzeczkowej wprowadza miły, kwaskowaty akcent. Doskonała potrawa na niedzielny obiad, kiedy to podamy wołowinę w towarzystwie domowego makaronu (piure z ziemniaków też będzie niezłe).
Natalia Korcelli, 2010-10-19 11:47:57
Dzięki za uznanie, a w swojej krytyce weź pod uwagę to, że każdy przepis pisany jest osobno, stąd powtórzenia. Przy ponad 2000 przepisach ciężko wykazywać indywidualne poczucie humoru - nie wszyscy Czytelnicy czytają w końcu więcej, niż kilka przepisów naraz. Może jako usprawiedliwienie dodam, że moje Dzieci upierają się przy przepraszaniu za słowo "popieprzyć", gdyż wydaje się im ono szalenie nieprzyzwoite!
Moja ocena: brak oceny
Ulla, 2010-10-19 10:42:08
Miła stronka, przyjemne przepisy, nawet te zagraniczne pachną swojsko.
Przy pierwszym, w którym spotkałam zwrot: "pieprzymy, pardon, do smaku" uśmiechnęłam się, przy następnych powtórzeniach zaczął mnie drażnić, jak stary kawał opowiadany do znudzenia.
Poza tym blog na 5.
Dziękuję za kilka ciekawych wpisów, które skopiowałam i którymi wzbogacę swoją kuchnię. Pozdrawiam -
Ulla
Moja ocena: 5
www.annadrops.wordpress.com, 2010-10-16 14:52:11
Wlasnie szukalam przepisu na stovies, dziekuje! Dosc podobne do naszych smazonych ziemniaczkow tylko bardziej 'miesne' w smaku.
Pozdrowienia z Edynburga.
Moja ocena: 5