Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Szkockie-ziemniaki-stovies
Szkockie ziemniaki - stovies
To jest danie, do którego oszczędni Szkoci używają resztek z niedzielnej pieczeni - wytopionego z mięsa tłuszczu i tej pysznej galaretki, która pod nim się zbiera. I to jest bardzo dobry pomysł!
Rodzaj dania: Dodatek
Kraj pochodzenia: Szkocja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
2 cebule
750 g (3/4 kg) ziemniaków
2 szczodre łyżki tłuszczu spod pieczeni
2-3 łyżki galaretki od pieczeni
Opis przyrządzania:
Cebule obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Ziemniaki obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy także w cienkie plasterki. Na dużej i ciężkiej patelni rozgrzewamy tłuszcz spod pieczeni. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż będzie złota. Wrzucamy ziemniaki i mieszamy, żeby pokryły się tłuszczem i wymieszały z cebulą. Solimy i - sorry - pieprzymy do smaku. Dodajemy galaretkę i czekamy, aż się rozpuści. Patelnię przykrywamy i dusimy ziemniaki na małym ogniu przez 20 minut do pół godziny. Co jakiś czas zaglądamy i jeśli ziemniaki przywierają lub są suche, dodajemy jeszcze trochę galaretki lub odrobinę wody. Nie mieszamy, bo ziemniaki się rozlecą, tylko potrząsamy patelnią. Kiedy ziemniaki będą miękkie i wchłoną płyn, są gotowe. Podajemy prosto z patelni - bardzo gorące. Są pyszne!
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024