Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Szkockie-ziemniaki-stovies

Szkockie ziemniaki - stovies

To jest danie, do którego oszczędni Szkoci używają resztek z niedzielnej pieczeni - wytopionego z mięsa tłuszczu i tej pysznej galaretki, która pod nim się zbiera. I to jest bardzo dobry pomysł!

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Szkocja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 cebule
750 g (3/4 kg) ziemniaków
2 szczodre łyżki tłuszczu spod pieczeni
2-3 łyżki galaretki od pieczeni

Opis przyrządzania:
Cebule obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Ziemniaki obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy także w cienkie plasterki. Na dużej i ciężkiej patelni rozgrzewamy tłuszcz spod pieczeni. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż będzie złota. Wrzucamy ziemniaki i mieszamy, żeby pokryły się tłuszczem i wymieszały z cebulą. Solimy i - sorry - pieprzymy do smaku. Dodajemy galaretkę i czekamy, aż się rozpuści. Patelnię przykrywamy i dusimy ziemniaki na małym ogniu przez 20 minut do pół godziny. Co jakiś czas zaglądamy i jeśli ziemniaki przywierają lub są suche, dodajemy jeszcze trochę galaretki lub odrobinę wody. Nie mieszamy, bo ziemniaki się rozlecą, tylko potrząsamy patelnią. Kiedy ziemniaki będą miękkie i wchłoną płyn, są gotowe. Podajemy prosto z patelni - bardzo gorące. Są pyszne!

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024