Lekkostrawne to-to nie jest, nie da się ukryć. Ale dobre! I bardzo ładnie wygląda, zwłaszcza po przekrojeniu. Jeśli cierpimy akurat na spowodowany kryzysem brak środków do wystawnego życia, takie jajka mogą być doskonałym (i oszczędnym) daniem na wielkanocnym stole. Podajemy je z piure lub ziemniakami z koperkiem i kolorową sałatą.
Kraj pochodzenia: Szkocja
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
Szkockie jaja (za przeproszeniem) - Opis przyrzÄ…dzania:
6 jajek wkładamy do rondelka, zalewamy zimną wodą i stawiamy na ogniu. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy jajka przez 8 minut. Odlewamy wrzątek, studzimy jajka w zimnej wodzie, po czym obieramy ze skorupek.
Mielone mięso wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Cebulkę obieramy i ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do mięsa. Mieszamy i doprawiamy musztardą, solą i pieprzem. Starannie wyrabiamy na gładką masę. Dzielimy masę na 6 części. Z każdej porcji formujemy placek, w który zawijamy jajko na twardo - staramy się zrobić to dokładnie, żeby nie było dziur i żeby warstwa mięsa była mniej więcej równa. Powierzchnię wygładzamy zwilżonymi rękoma.
Pozostałe 2 jajka dokładnie roztrzepujemy w misce. Na jeden talerz wsypujemy mąkę i lekko ją solimy. Na drugi talerz wsypujemy sporo tartej bułki. Jajka obtaczamy najpierw w mące, potem maczamy w jajkach - najłatwiej będzie pomóc sobie pędzelkiem. Na koniec obtaczamy jajka starannie w tartej bułce. Proces panierowania powtarzamy, po czym wszystkie jajka kładziemy na talerzu i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
Rozgrzewamy olej we frytownicy do 160 stopni (jeśli smażymy w garnku, to kostka chleba wrzucona do gorącego oleju powinna zrumienić się w ciągu pół minuty). Wkładamy ostrożnie po 2 jajka na raz i smażymy na ciemnozłoty kolor, co jakiś czas obracając, żeby rumieniły się równomiernie. Odsączamy z tłuszczu na kilku warstwach kuchennego papieru i trzymamy w cieple, dopóki nie usmażymy reszty jajek.
Podajemy z sałatą, ziemniakami i musztardą.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Szkockie jaja (za przeproszeniem): do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |