Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Szkockie-jaja-za-przeproszeniem

Szkockie jaja (za przeproszeniem)

Lekkostrawne to-to nie jest, nie da się ukryć. Ale dobre! I bardzo ładnie wygląda, zwłaszcza po przekrojeniu. Jeśli cierpimy akurat na spowodowany kryzysem brak środków do wystawnego życia, takie jajka mogą być doskonałym (i oszczędnym) daniem na wielkanocnym stole. Podajemy je z piure lub ziemniakami z koperkiem i kolorową sałatą.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Szkocja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
8 jajek
500 g (pół kilo) dobrej mielonej wieprzowiny lub wieprzowiny z cielęciną
mała cebulka
2 łyżki gruboziarnistej musztardy
4 łyżki mąki
tarta bułka do panierowania
olej słonecznikowy lub z orzeszków ziemnych do głębokiego smażenia

Opis przyrządzania:
6 jajek wkładamy do rondelka, zalewamy zimną wodą i stawiamy na ogniu. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy jajka przez 8 minut. Odlewamy wrzątek, studzimy jajka w zimnej wodzie, po czym obieramy ze skorupek.
Mielone mięso wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Cebulkę obieramy i ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do mięsa. Mieszamy i doprawiamy musztardą, solą i pieprzem. Starannie wyrabiamy na gładką masę. Dzielimy masę na 6 części. Z każdej porcji formujemy placek, w który zawijamy jajko na twardo - staramy się zrobić to dokładnie, żeby nie było dziur i żeby warstwa mięsa była mniej więcej równa. Powierzchnię wygładzamy zwilżonymi rękoma.
Pozostałe 2 jajka dokładnie roztrzepujemy w misce. Na jeden talerz wsypujemy mąkę i lekko ją solimy. Na drugi talerz wsypujemy sporo tartej bułki. Jajka obtaczamy najpierw w mące, potem maczamy w jajkach - najłatwiej będzie pomóc sobie pędzelkiem. Na koniec obtaczamy jajka starannie w tartej bułce. Proces panierowania powtarzamy, po czym wszystkie jajka kładziemy na talerzu i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
Rozgrzewamy olej we frytownicy do 160 stopni (jeśli smażymy w garnku, to kostka chleba wrzucona do gorącego oleju powinna zrumienić się w ciągu pół minuty). Wkładamy ostrożnie po 2 jajka na raz i smażymy na ciemnozłoty kolor, co jakiś czas obracając, żeby rumieniły się równomiernie. Odsączamy z tłuszczu na kilku warstwach kuchennego papieru i trzymamy w cieple, dopóki nie usmażymy reszty jajek.
Podajemy z sałatą, ziemniakami i musztardą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024