W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Szkocka zupa z porów

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Szkocka zupa z porów

Rozgrzewająca zupa na deszczowe, ponure wieczory. Lektura książki "Doktor Jekyll i pan Hyde" obowiązkowa (dla romantyków - parę wierszy Burnsa też się nada)...

Kraj pochodzenia: Szkocja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 cebule
  • 4 spore pory
  • 2 ziemniaki średniej wielkości
  • łyżka masła
  • 250 ml (ćwierć litra) pełnego mleka
  • 150 ml kremowej śmietanki
  • 4 łyżki wytrawnego sherry

Szkocka zupa z porów - Opis przyrządzania:

Cebule obieramy i drobno siekamy. Pory obieramy z wierzchnich liści i odcinamy zielone końce, pozostawiając część białą i jasnozieloną. Starannie płuczemy, osuszamy i kroimy w półcentymetrowe plasterki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W sporym garnku roztapiamy masło, wrzucamy cebulę i dusimy na małym ogniu przez kilka minut. Dodajemy pory, mieszamy i dusimy dalsze 10 minut, często mieszając. Wrzucamy ziemniaki, dolewamy 400 ml wrzątku, dodajemy trochę soli i pieprzu. Garnek przykrywamy i gotujemy zupę na małym ogniu przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Dolewamy mleko i śmietankę i podgrzewamy przez 5 minut, aż zupa będzie gorąca, ale nie dopuszczamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku solą i może jeszcze pieprzem. Do 4 talerzy wlewamy po łyżce sherry, po czym nalewamy zupę i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Szkocka zupa z porów: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Szkocka zupa z porów przepisy:

  • Francuska zupa z porów
    Łagodna w smaku, klasyczna francuska zupa. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
  • Zimna zupa z porów i ziemniaków (Vichyssoise) Zimna zupa z porów i ziemniaków (Vichyssoise)
    Zupa Vichyssoise została stworzona w Stanach Zjednoczonych przez francuskiego kucharza o nazwisku Louis Diat - stąd podwójne obywatelstwo tego dania. W klasycznej wersji podajemy zupę na zimno, ale jeśli pogoda nas zawiodła, śmiało możemy zupę podgrzać.
  • Zielona zupa jarzynowa
    Sympatyczna, lekko kwaskowata od szczawiu, zielona zupka - wielka pociecha w ciemne, zimne, mokre dni. Podajemy z grzaneczkami.
  • Zupa z zielonego groszku z miętowym pesto
    Zestawienie barw w tej zupie naprawdę podnosi na duchu - soczysta zieleń groszku i ciemny odcień miętowego pesto. I wszystko to do osiągnięcia w samym środku zimy!
  • Zupa z owoców morza z pomidorami
    Kolorowa zupa z rybą i krewetkami, bardzo wakacyjna w smaku. Nawet jeśli sama w sobie nie jest klasyczna, przywodzi na myśl wszystkie podróże do krajów położonych nad Morzem Śródziemnym.




Podziel się linkiem:


Komentarze: