Kanoniczna marynata krajów Maghrebu, używana przede wszystkim do marynowania ryb i owoców morza. Możemy także marynować w niej białe mięso (kurczak z szermulą jest doskonały) lub użyć do przyprawienia gotowych już dań z grilla lub patelni. Patrz: Chermoula (szermula)
Kraj pochodzenia: Kraje Maghrebu
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
pęczek świeżej kolendry
pęczek natki
cytryna
2 ząbki czosnku
mała czerwona papryczka chilli
2 łyżeczki sproszkowanej papryki
oliwa z oliwek
Szermula (chermoula) - Opis przyrządzania:
Kolendrę i natkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Z cytryny wyciskamy sok. Łyżkę soku dodajemy do ziół i mieszamy.
Czosnek obieramy i drobniutko siekamy, dodajemy do ziół.
Papryczkę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy nasionka i ogonek. Myjemy, osuszamy i drobno siekamy, dodajemy do ziół.
Wszystko razem mieszamy, dodając sproszkowaną paprykę, sól do smaku i 2-3 łyżki oliwy. Doprawiamy ewentualnie jeszcze sokiem z cytryny.
Używamy jako marynaty do ryb i owoców morza lub jako przyprawy do upieczonego już mięsa.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Szermula (chermoula): można zrobić wcześniej
Harissa Świetna, ostra - ale nie paląca - przyprawa z krajów północnej Afryki. Podajemy do wszelkich szaszłyków, tażinów i kuskusów. Nic tak nie podkreśla smaku grillowanej jagnięciny, jak właśnie harissa.
Tażin (tajine) z jagnięciny z miodem Klasyczny tażin jagnięcy, na słodko-słono, z suszonymi daktylami. Jak każde danie tego typu, sprawia problem tylko do momentu wsadzenia do piekarnika - potem możemy o nim zapomnieć na 2 godziny... Podajemy z kuskusem, a jeśli z jakichś powodów nie, to z bagietką.
Przegrzebki z cytrynowo-ziołowym sosem No, to jest rozpusta - po pięć przegrzebków na głowę to już jest solidna porcja dla wielbicieli owoców morza. Świeży w smaku sos doskonale kontrapunktuje łagodną słodycz małży, a sałata daje atrakcyjny wizualny kontrast... Dodatkiem mogą być maleńkie gotowane lub pieczone ziemniaczki albo *!*1885*!*.
Tażin z cielęciny z pomidorami Kolejny tażin z północnej Afryki - tym razem ze skarmelizowanymi w piekarniku pomidorami. Dobre danie dla gości, bo właściwie pilnuje się samo.
Mule i vongole z sherry Klasyczna hiszpańska potrawa dla wielbicieli małży - ta porcja przewidziana jest jako danie główne (z bagietką) dla czterech osób, ale jeśli robimy wieczór tapas, to oczywiście starczy dla wielu więcej. Nie muszę chyba dodawać, że im lepsze sherry użyte do gotowania, tym lepszy wynik końcowy...