Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Szermula-chermoula

Szermula (chermoula)

Kanoniczna marynata krajów Maghrebu, używana przede wszystkim do marynowania ryb i owoców morza. Możemy także marynować w niej białe mięso (kurczak z szermulą jest doskonały) lub użyć do przyprawienia gotowych już dań z grilla lub patelni. Patrz: Chermoula (szermula)

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Kraje Maghrebu

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
pęczek świeżej kolendry
pęczek natki
cytryna
2 ząbki czosnku
mała czerwona papryczka chilli
2 łyżeczki sproszkowanej papryki
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Kolendrę i natkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Z cytryny wyciskamy sok. Łyżkę soku dodajemy do ziół i mieszamy.
Czosnek obieramy i drobniutko siekamy, dodajemy do ziół.
Papryczkę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy nasionka i ogonek. Myjemy, osuszamy i drobno siekamy, dodajemy do ziół.
Wszystko razem mieszamy, dodając sproszkowaną paprykę, sól do smaku i 2-3 łyżki oliwy. Doprawiamy ewentualnie jeszcze sokiem z cytryny.
Używamy jako marynaty do ryb i owoców morza lub jako przyprawy do upieczonego już mięsa.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024