W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Szaszłyki z miodem i cytryną

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Szaszłyki z miodem i cytryną

Lekko greckie, znakomite szaszłyczki na ostatni w tym roku grill - gdyby łaskawie pogoda dopisała... Nie traćmy nadziei.

Kraj pochodzenia: Grecja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 800 g wieprzowej polędwiczki
  • 6 cytryn
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka suszonego tymianku

Szaszłyki z miodem i cytryną - Opis przyrządzania:

Mięso myjemy, oczyszczamy z resztek tłuszczu i błon, kroimy w kostkę. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Z 2 cytryn wyciskamy sok i mieszamy go z miodem, 2 łyżkami oliwy i tymiankiem. Dodajemy trochę soli i pieprzu, mieszamy starannie z mięsem, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na godzinę - może być dłużej. Pół godziny przed grillowaniem wkładamy patyczki do szaszłyków do wody, dzięki temu nie spalą się na ruszcie. Pozostałe cytryny kroimy na ćwiartki. Mięso wyjmujemy z marynaty i nawlekamy na patyczki na zmianę z ćwiartkami cytryn. Kładziemy szaszłyki na przygotowany grill i pieczemy na rumiano, po 6-8 minut z każdej strony, skrapiając marynatą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Szaszłyki z miodem i cytryną: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Szaszłyki z miodem i cytryną przepisy:

  • Czosnkowe szaszłyki z królika
    Niemal greckie szaszłyki z chudego króliczego mięsa. Podajemy z pitą lub pilawem z ryżu i masą surowych warzyw. W wersji mini takie szaszłyczki są dobrym daniem na przyjęciach stojących.
  • Mini szaszłyczki z kaczki i prawdziwków
    Doskonałe (i oryginalne) pogryzki na przyjęcie koktajlowe. Możemy wszystko przygotować wcześniej i tylko wsadzić szaszłyczki do pieca kilka minut przed podaniem.
  • Krewetki z sezamem
    Bardzo proste i równie smaczne szaszłyczki z krewetek panierowanych w czarnym i białym sezamie. Krewetki można przygotować wcześniej i tylko usmażyć tuż przed podaniem.
  • Szaszłyki z polędwiczką i śliwkami
    Przyjemne szaszłyczki, z ożywczym dodatkiem śliwek. Podajemy z dużą ilością mieszanej sałaty i chrupiącą bułką.
  • Kaczka na patyczkach
    Naprawdę znakomite małe szaszłyczki z piersi kaczki, posypane zrumienionym sezamem. Bardzo dobre na przystawkę, na przykład z jakąś azjatycką sałatką (*!*1845*!*). Równie dobrze sprawdzają się jako ciepła zakąska na stojących przyjęciach, trzeba tylko podać jakiś słodko-kwaśny sos do maczania.




Podziel się linkiem:


Komentarze: