Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Szaszlyki-z-miodem-i-cytryna

Szaszłyki z miodem i cytryną

Lekko greckie, znakomite szaszłyczki na ostatni w tym roku grill - gdyby łaskawie pogoda dopisała... Nie traćmy nadziei.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Grecja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
800 g wieprzowej polędwiczki
6 cytryn
2 łyżki płynnego miodu
oliwa z oliwek
łyżeczka suszonego tymianku

Opis przyrządzania:
Mięso myjemy, oczyszczamy z resztek tłuszczu i błon, kroimy w kostkę. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Z 2 cytryn wyciskamy sok i mieszamy go z miodem, 2 łyżkami oliwy i tymiankiem. Dodajemy trochę soli i pieprzu, mieszamy starannie z mięsem, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na godzinę - może być dłużej. Pół godziny przed grillowaniem wkładamy patyczki do szaszłyków do wody, dzięki temu nie spalą się na ruszcie. Pozostałe cytryny kroimy na ćwiartki. Mięso wyjmujemy z marynaty i nawlekamy na patyczki na zmianę z ćwiartkami cytryn. Kładziemy szaszłyki na przygotowany grill i pieczemy na rumiano, po 6-8 minut z każdej strony, skrapiając marynatą.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024