W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Szaszłyki z jagnięciny z limetką

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne mięsne

Szaszłyki z jagnięciny z limetką

Kolorowe szaszłyki pieczemy na grillu i podajemy z kuskusem lub pilawem z ryżu.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg jagniÄ™ciny z udźca
  • oliwa z oliwek
  • 4-5 limetek
  • Å›wieża kolendra
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • 4 nieduże czerwone cebule

Szaszłyki z jagnięciny z limetką - Opis przyrządzania:

Jagnięcinę kroimy w kostkę. 3 łyżki oliwy z oliwek mieszamy z sokiem z 2 limetek, łyżką siekanej świeżej kolendry i drobno posiekanym czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy kostki mięsa i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Raz czy dwa kawałki mięsa odwracamy. Kiedy grill się rozpala, wyjmujemy mięso z marynaty. Cebule obieramy i kroimy na ósemki. 2-3 limetki myjemy i kroimy każdą na 6 cząstek. Nawlekamy przemiennie mięso, cebulę i limetki na patyczki do szaszłyków. Smarujemy marynatą i kładziemy na grill. Pieczemy około 10 minut, co jakiś czas odwracając. Mięso powinno być rumiane z wierzchu i różowe w środku. Czas pieczenia może być różny, w zależności od grilla, ilości węgla, wiatru, deszczu...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Szaszłyki z jagnięciny z limetką: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: