Kolorowe szaszłyki pieczemy na grillu i podajemy z kuskusem lub pilawem z ryżu.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Szaszłyki z jagnięciny z limetką - Opis przyrządzania:
Jagnięcinę kroimy w kostkę. 3 łyżki oliwy z oliwek mieszamy z sokiem z 2 limetek, łyżką siekanej świeżej kolendry i drobno posiekanym czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy kostki mięsa i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Raz czy dwa kawałki mięsa odwracamy. Kiedy grill się rozpala, wyjmujemy mięso z marynaty. Cebule obieramy i kroimy na ósemki. 2-3 limetki myjemy i kroimy każdą na 6 cząstek. Nawlekamy przemiennie mięso, cebulę i limetki na patyczki do szaszłyków. Smarujemy marynatą i kładziemy na grill. Pieczemy około 10 minut, co jakiś czas odwracając. Mięso powinno być rumiane z wierzchu i różowe w środku. Czas pieczenia może być różny, w zależności od grilla, ilości węgla, wiatru, deszczu...
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Szaszłyki z jagnięciny z limetką: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska