Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Szaszlyki-z-jagnieciny-z-limetka

Szaszłyki z jagnięciny z limetką

Kolorowe szaszłyki pieczemy na grillu i podajemy z kuskusem lub pilawem z ryżu.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg jagnięciny z udźca
oliwa z oliwek
4-5 limetek
świeża kolendra
2 ząbki czosnku
4 nieduże czerwone cebule

Opis przyrządzania:
Jagnięcinę kroimy w kostkę. 3 łyżki oliwy z oliwek mieszamy z sokiem z 2 limetek, łyżką siekanej świeżej kolendry i drobno posiekanym czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy kostki mięsa i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Raz czy dwa kawałki mięsa odwracamy. Kiedy grill się rozpala, wyjmujemy mięso z marynaty. Cebule obieramy i kroimy na ósemki. 2-3 limetki myjemy i kroimy każdą na 6 cząstek. Nawlekamy przemiennie mięso, cebulę i limetki na patyczki do szaszłyków. Smarujemy marynatą i kładziemy na grill. Pieczemy około 10 minut, co jakiś czas odwracając. Mięso powinno być rumiane z wierzchu i różowe w środku. Czas pieczenia może być różny, w zależności od grilla, ilości węgla, wiatru, deszczu...

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024