Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Szaszlyki-z-dorsza-i-krewetek-w-zielonym-curry
Szaszłyki z dorsza i krewetek w zielonym curry
Doskonałe lekkie danie dla amatorów ostrych tajskich smaków. Jeśli pogoda pozwoli, pieczemy szaszłyki na - jakże modnym ostatnio - grillu ogrodowym. Uważamy, żeby nie przypalić!
Rodzaj dania: Danie główne z ryb
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
500 g (pół kilo)
300 g dużych krewetek
pęczek świeżej kolendry
3 łyżki zielonego tajskiego curry
olej z orzeszków ziemnych
ćwiartki limetek do podania
Opis przyrządzania:
Dorsza myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę, przy okazji usuwając ewentualnie pozostałe ości.
Krewetki obieramy z pancerzyków, nacinamy grzbiety i usuwamy ciemne "żyłki". Myjemy i osuszamy.
Nawlekamy rybę i krewetki naprzemiennie na 4 patyczki do szaszłyków.
Kolendrę myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Pastę curry mieszamy z siekaną kolendrą i łyżką oleju, po czym smarujemy nią szaszłyki. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinkę.
Patelnię grillową smarujemy lekko olejem i stawiamy na dużym ogniu. Kiedy będzie bardzo gorąca, kładziemy szaszłyki i grillujemy po 4 minuty z każdej strony.
Podajemy z ćwiartkami limetek i ryżem basmati lub jaśminowym.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024