Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Szaszlyki-tikka-z-kurczaka

Szaszłyki tikka z kurczaka

Bardzo popularna w Indiach przekąska, którą oczywiście można też podać jako główne danie. Kawałki kurczaka marynuje się w jogurcie z przyprawami - a w tym przepisie również z dużą ilością ziół - nadziewa na patyczki i piecze na grillu. Podajemy z indyjskim chlebkiem, miską raity i ćwiartkami limetki.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka bez skóry
5 ząbków czosnku
kawałek korzenia imbiru długości 5-7 cm
cytryna
zielona papryczka chilli
pęczek świeżej kolendry
pęczek świeżej bazylii
kilka gałązek świeżego rozmarynu
2 łyżki garam masala
5 łyżek naturalnego jogurtu
2 łyżki roztopionego masła

Opis przyrządzania:
Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Odcinamy resztki tłuszczu i chrząstek. Kroimy mięso w kostkę o boku około 3 cm i wkładamy do miski.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Imbir obieramy ze skórki i kroimy w kawałki. Wkładamy imbir do malaksera, dodajemy połowę czosnku, trochę soli i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Miksujemy na możliwie gładką pastę. Pastą nacieramy kawałki kurczaka i odstawiamy na pół godziny.
Zieloną papryczkę kroimy na pół, usuwamy ogonek i pestki. Myjemy i kroimy w kawałki.
Kolendrę i bazylię płuczemy, osuszamy i siekamy. Z 5-6 gałązek rozmarynu obieramy igły. Do malaksera wkładamy resztę czosnku, sok z drugiej połowy cytryny, papryczkę, kolendrę, bazylię, rozmaryn, garam masala i jogurt. Miksujemy wszystko na jednolitą pastę. Pastę przekładamy do miski z kurczakiem i starannie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na noc.
Następnego dnia nawlekamy po kilka kostek mięsa na patyczki do szaszłyków (namoczone przez godzinę w zimnej wodzie). Kładziemy szaszłyki na grillu i pieczemy jakiś kwadrans, co jakiś czas obracając i smarując roztopionym masłem.
Podajemy z indyjskim pieczywem, warzywami i ćwiartkami limetki.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024