W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Szalenie niezdrowy tort

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Szalenie niezdrowy tort

O zdrowym żywieniu grzmią ostatnio nawet parlamentarzyści... A to jakoś budzi we mnie zupełnie niepaństwową przekorę i do głowy mi przychodzą duże ilości czekolady, masła, orzechów. W dodatku z bitą śmietaną, o zgrozo! Przyznaję, że nie próbowałam tego przepisu, ale może w ramach protestu przeciw wtrącaniu się polityków w to, co jem, spróbuję.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 12

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200 g orzechów pekanowych
  • 300 g masła
  • 300 g czarnej czekolady
  • 250 g mlecznej czekolady
  • 100 g cukru
  • 6 jajek
  • łyżka ekstraktu waniliowego (nie esencji!)
  • 400 ml zimnej śmietanki kremowej

Szalenie niezdrowy tort - Opis przyrządzania:

Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia lub folią plastikową.
Orzechy wsypujemy na patelnię i stawiamy na średnim ogniu. Prażymy, mieszając i pilnując, aż się zaczną złocić i pachnieć. Zdejmujemy z ognia, studzimy i dość drobno siekamy ciężkim nożem.
125 g masła topimy w rondelku, mieszamy z orzechami i przekładamy do tortownicy. Rozprowadzamy równą warstwą po całym spodzie, po czym wstawiamy tortownicę do lodówki.
Czekoladę łamiemy na kawałki - odkładamy 50 g ciemnej do dekoracji tortu, zaś resztę wkładamy do żaroodpornej miski i stawiamy na rondelku z gorącą wodą. Czekamy, co jakiś czas mieszając, aż czekolada się rozpuści, po czym zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
Resztę masła (powinno być miękkie) wkładamy do miski i dodajemy cukier. Ręcznym mikserem ubijamy na puszysty krem.
Do przestudzonej czekolady dodajemy po jednym jajka, za każdym razem starannie ubijając mikserem.
Masę czekoladowo-jajeczną dodajemy po trochu do masła, cały czas ubijając. Na koniec wlewamy 125 ml (czyli pół szklanki) śmietanki i dodajemy ekstrakt waniliowy. Starannie mieszamy i wlewamy do tortownicy z orzechowym spodem.
Wstawiamy do lodówki na całą noc, żeby tort dobrze zastygł.
Tuż przed podaniem ubijamy resztę śmietanki na sztywno. Tort wyjmujemy z tortownicy, zdejmujemy papier lub folię i smarujemy wierzch bitą śmietaną. Posypujemy startą na tarce odłożoną czekoladą i podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Szalenie niezdrowy tort: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: ekstrawagancka

Wersja do druku


Podobne do Szalenie niezdrowy tort przepisy:

  • Mrożony tort czekoladowy
    Przy tym przepisie dość dużo jest ubijania na parze (czekolada, żółtka i białka), ale dzięki temu tort ma gładką, aksamitną konsystencję. Trzeba go tylko wyjąć z zamrażalnika na 20 minut przed podaniem - łatwiej będzie pokroić.
  • Szwajcarskie ciasto czekoladowe
    Ciężkie, bardzo czekoladowe ciasto, którego smak całkowicie zależy od jakości użytej w nim czekolady. Postarajmy się więc o jak najlepszą - w końcu jeśli jemy coś, co składa się z wielkich ilości masła, jajek, cukru, orzechów (i oczywiście czekolady), to miejmy z tego prawdziwy fun!
  • Jeszcze jedno ciasto czekoladowe
    Mocno czekoladowe ciasto, przełożone dżemem morelowym - doskonałe na podwieczorek, zwłaszcza jeśli obok postawimy miskę z rozmaitymi owocami jagodowymi. Maliny, mmm...
  • Tort z musem czekoladowym Tort z musem czekoladowym
    Absolutnie luksusowy tort - może bardziej tarta - na wielkie okazje. Ponieważ nie wymaga pieczenia, jest to deser wart rozważenia w warunkach bezpiekarnikowych (na działce, wakacjach) - ale lodówka musi być.
  • Ciasto czekoladowo-migdałowe
    Ciasto na wielkie okazje. Trzeba się przy nim troszeczkę pomęczyć, ale czasem warto. Zresztą ciasto nie jest skomplikowane, wymaga jedynie poświęcenia mu trochę czasu i uwagi. Jak każdy z nas.


Podziel się linkiem:




Komentarze: