Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Szalenie-niezdrowy-tort

Szalenie niezdrowy tort

O zdrowym żywieniu grzmią ostatnio nawet parlamentarzyści... A to jakoś budzi we mnie zupełnie niepaństwową przekorę i do głowy mi przychodzą duże ilości czekolady, masła, orzechów. W dodatku z bitą śmietaną, o zgrozo! Przyznaję, że nie próbowałam tego przepisu, ale może w ramach protestu przeciw wtrącaniu się polityków w to, co jem, spróbuję.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 12

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g orzechów pekanowych
300 g masła
300 g czarnej czekolady
250 g mlecznej czekolady
100 g cukru
6 jajek
łyżka ekstraktu waniliowego (nie esencji!)
400 ml zimnej śmietanki kremowej

Opis przyrządzania:
Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia lub folią plastikową.
Orzechy wsypujemy na patelnię i stawiamy na średnim ogniu. Prażymy, mieszając i pilnując, aż się zaczną złocić i pachnieć. Zdejmujemy z ognia, studzimy i dość drobno siekamy ciężkim nożem.
125 g masła topimy w rondelku, mieszamy z orzechami i przekładamy do tortownicy. Rozprowadzamy równą warstwą po całym spodzie, po czym wstawiamy tortownicę do lodówki.
Czekoladę łamiemy na kawałki - odkładamy 50 g ciemnej do dekoracji tortu, zaś resztę wkładamy do żaroodpornej miski i stawiamy na rondelku z gorącą wodą. Czekamy, co jakiś czas mieszając, aż czekolada się rozpuści, po czym zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
Resztę masła (powinno być miękkie) wkładamy do miski i dodajemy cukier. Ręcznym mikserem ubijamy na puszysty krem.
Do przestudzonej czekolady dodajemy po jednym jajka, za każdym razem starannie ubijając mikserem.
Masę czekoladowo-jajeczną dodajemy po trochu do masła, cały czas ubijając. Na koniec wlewamy 125 ml (czyli pół szklanki) śmietanki i dodajemy ekstrakt waniliowy. Starannie mieszamy i wlewamy do tortownicy z orzechowym spodem.
Wstawiamy do lodówki na całą noc, żeby tort dobrze zastygł.
Tuż przed podaniem ubijamy resztę śmietanki na sztywno. Tort wyjmujemy z tortownicy, zdejmujemy papier lub folię i smarujemy wierzch bitą śmietaną. Posypujemy startą na tarce odłożoną czekoladą i podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: ekstrawagancka

PieceOfCake © 2008-2024