W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Syrop kawowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Syrop kawowy

Gęsty, ciemnobrązowy syrop - znakomity dodatek do lodów, kremów i ciast.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 3/4 szklanki

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • szklanka mocnej kawy z ekspresu
  • 1/2 szklanki cukru

Syrop kawowy - Opis przyrządzania:

Kawę wlewamy do rondelka.
Dosypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż się rozpuści.
Zwiększamy ogień i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż płyn zredukuje się do połowy.
Studzimy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Syrop kawowy: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Syrop kawowy przepisy:

  • Syrop imbirowo-cytrynowy
    Uniwersalny słodki syrop o lekko pikantnym smaku. Robimy z niego lemoniadę, dolewamy do herbaty lub polewamy nim lody.
  • Ciasto cytrynowe z polentą Ciasto cytrynowe z polentą
    Intensywnie cytrynowe, zarówno w smaku, jak i kolorze, ciasto z dodatkiem polenty (czyli kaszy kukurydzianej). Polewamy je cytrynowym syropem i podajemy z confit z cytryn i bitą śmietaną.
  • Syrop-sos z Marsalą
    Smaczny słodki sos, szczególnie dobry do mrożonych deserów lub świeżych owoców. Niezłe są też polane nim smażone grzanki.
  • Suszone owoce z rumem
    Do tej nalewki używamy najlepszych suszonych owoców, jakie możemy znaleźć, najlepiej w dużych kawałkach. Podajemy z lodami waniliowymi na zakończenie świątecznego obiadu.
  • Mrożone parfait jabłkowe
    Każdy mrożony deser jest niezwykle wygodny - wymaga od nas tylko wyłożenia na talerze i ozdobienia. Parfait jabłkowe ma delikatną konsystencję i miły smak zielonego jabłuszka.




Podziel się linkiem:


Komentarze: