W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Syczuański kurczak z orzechami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Syczuański kurczak z orzechami

Jak to zwykle przy chińskich daniach - lista składników długa. Za to przygotowanie jest szybkie, łatwe i przyjemne, wszystko nie trwa dłużej, niż pół godziny, a tylko dlatego tak długo, że trzeba różne rzeczy pokroić (jak to zwykle przy chińskich daniach). A na koniec mamy pyszne i aromatyczne danie, całkiem zdrowe w dodatku.

Kraj pochodzenia: Chiny-Syczuan

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka bez skóry
  • marynata:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • łyżeczka mąki ryżowej;
  • pęczek dymki (tylko zielone części)
  • szklanka kasztanów wodnych (water chestnuts) z puszki*;
  • sos:
  • 1/2 szklanki wywaru (np. Azjatycki wywar z kurczaka)
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • łyżka chińskiego czarnego octu**
  • łyżeczka mąki ryżowej
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • olej z orzeszków ziemnych
  • czubata łyżka startego świeżego imbiru
  • czubata łyżka drobno siekanego czosnku
  • łyżeczka ostrej pasty chilli
  • 100 g niesolonych orzeszków ziemnych

Syczuański kurczak z orzechami - Opis przyrządzania:

Kurczaka myjemy i osuszamy, kroimy w cienkie paski, pozbywając się przy okazji resztek tłuszczu i chrząstek.
Mieszamy razem sos sojowy, wino ryżowe, olej sezamowy i mąkę ryżową na jednolitą marynatę i mieszamy z mięsem w sporej misce. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na jakieś 20 minut.
W tym czasie myjemy starannie dymkę, osuszamy i kroimy w kawałki długości, powiedzmy, 3 cm.
Kasztany wodne odcedzamy z zalewy i - jeśli były w całości - kroimy w plasterki.
Robimy też sos: mieszamy razem wywar, cukier, sos sojowy, wino ryżowe, czarny ocet, mąkę ryżową i olej sezamowy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju z orzeszków ziemnych, wkładamy imbir, czosnek i pastę chilli. Smażymy, energicznie mieszając, przez kilkanaście sekund, po czym wlewamy wywar z dodatkami. Zagotowujemy i gotujemy przez chwilę, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia.
Teraz w woku rozgrzewamy łyżkę oleju z orzeszków ziemnych. Na bardzo gorący wkładamy połowę kurczaka i smażymy, aż będzie usmażony na wskroś (czyli żadnego surowego mięsa w środku!), jakieś 5 minut. Usmażone mięso zdejmujemy na talerz, a do woka wlewamy kolejną łyżkę oleju, wrzucamy resztę kurczaka i smażymy.
Kiedy druga porcja mięsa będzie usmażona, dorzucamy do woka pierwszą porcję, dymkę, kasztany wodne i orzeszki ziemne. Wlewamy sos i gotujemy, mieszając, przez minutę-dwie, aż wszystko będzie bardzo gorące.
Podajemy z ryżem i pałeczkami.

* kasztany wodne (po angielsku water chestnuts), czyli oficjalnie w naszym ojczystym języku "ponikło słodkie" bądź "bulwiaste", nie mają z kasztanami (ani żadnymi orzechami w ogóle) nic wspólnego. Roślina ta jest podobna do trzciny wodnej, rośnie na podmokłych terenach, a to, co nazywamy kasztanami, jest w istocie bulwami! Możemy je dostać głównie w puszkach, w sklepach z dużym asortymentem produktów orientalnych.

** Czarny chiński ocet (po angielsku black vinegar) powstaje w wyniku fermentacji ryżu i słodu, po czym dojrzewa, aż uzyska ciemny kolor i głęboki smak. Jest produkowany głównie w prowincji Zhenjiang, a dodaje się go do różnych dań, dla uszlachetnienia smaku. Można go od biedy zastąpić octem balsamico pół na pół z sosem Worcester - ale nie będzie to to samo...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Syczuański kurczak z orzechami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Syczuański kurczak z orzechami przepisy:

  • Polędwica z zielonymi szparagami (po chińsku) Polędwica z zielonymi szparagami (po chińsku)
    Paski mięsa w ostrej marynacie, szybko usmażone z zielonymi szparagami... Pochodzenie tego dania jest na pewno chińskie, ale czy tak zupełnie autentyczne, to nie mam pojęcia. Za to bardzo lubię zielone szparagi!
  • "Mrówki włażące na drzewo", względnie "Mrówki na gałęzi"
    Czyż to nie poetyczna nazwa dla skromnego dania z mielonego mięsa i makaronu sojowego? Drobinki mięsa w sosie kleją się do makaronowych nitek i przypominają Chińczykom z Syczuanu mrówki wdrapujące się na gałęzie drzewa… Piękne. Jest to ulubione danie moich Dzieci, jedyne notabene, w którym z przyjemnością jedzą ostrą papryczkę! Pasta z czarnej fasoli (chizi jiang), potrzebna do zrobienia sosu, jest po prostu zmiksowaną soloną czarną fasolą, z dodatkiem sosu sojowego, cukru i różnych przypraw. Można ją bez problemów kupić w chińskich marketach.
  • Polędwica z sosem ostrygowym
    Błyskawiczne, luksusowe danie z minimalnej ilości składników. Znakomite na małą (trudno je przygotować dla większej ilości osób) kolacyjkę w orientalnym stylu.
  • Zdrowy (i pyszny) kurczak po niby-chińsku Zdrowy (i pyszny) kurczak po niby-chińsku
    Zdrowy - bo więcej tu warzyw, niż mięsa, no i niedużo tłuszczu. Niby-chiński, bo nie mam dowodów, że w Państwie Środka jada się takie kurczaki, choć technika jest zdecydowanie chińska. A pyszny - to już sprawdźcie sami.
  • Chiński sosik do dim sum Chiński sosik do dim sum
    Urok rozmaitych chińskich naleśniczków i pierożków jest dla mnie nieodparty - uwielbiam ten rytuał wyboru, ujęcia pałeczkami, zamoczenia w apetycznym sosiku, wreszcie doniesienie całości do ust...


Podziel się linkiem:




Komentarze: