Jak to zwykle przy chińskich daniach - lista składników długa. Za to przygotowanie jest szybkie, łatwe i przyjemne, wszystko nie trwa dłużej, niż pół godziny, a tylko dlatego tak długo, że trzeba różne rzeczy pokroić (jak to zwykle przy chińskich daniach). A na koniec mamy pyszne i aromatyczne danie, całkiem zdrowe w dodatku.
Kraj pochodzenia: Chiny-Syczuan
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Syczuański kurczak z orzechami - Opis przyrządzania:
Kurczaka myjemy i osuszamy, kroimy w cienkie paski, pozbywając się przy okazji resztek tłuszczu i chrząstek.
Mieszamy razem sos sojowy, wino ryżowe, olej sezamowy i mąkę ryżową na jednolitą marynatę i mieszamy z mięsem w sporej misce. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na jakieś 20 minut.
W tym czasie myjemy starannie dymkę, osuszamy i kroimy w kawałki długości, powiedzmy, 3 cm.
Kasztany wodne odcedzamy z zalewy i - jeśli były w całości - kroimy w plasterki.
Robimy też sos: mieszamy razem wywar, cukier, sos sojowy, wino ryżowe, czarny ocet, mąkę ryżową i olej sezamowy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju z orzeszków ziemnych, wkładamy imbir, czosnek i pastę chilli. Smażymy, energicznie mieszając, przez kilkanaście sekund, po czym wlewamy wywar z dodatkami. Zagotowujemy i gotujemy przez chwilę, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia.
Teraz w woku rozgrzewamy łyżkę oleju z orzeszków ziemnych. Na bardzo gorący wkładamy połowę kurczaka i smażymy, aż będzie usmażony na wskroś (czyli żadnego surowego mięsa w środku!), jakieś 5 minut. Usmażone mięso zdejmujemy na talerz, a do woka wlewamy kolejną łyżkę oleju, wrzucamy resztę kurczaka i smażymy.
Kiedy druga porcja mięsa będzie usmażona, dorzucamy do woka pierwszą porcję, dymkę, kasztany wodne i orzeszki ziemne. Wlewamy sos i gotujemy, mieszając, przez minutę-dwie, aż wszystko będzie bardzo gorące.
Podajemy z ryżem i pałeczkami.
* kasztany wodne (po angielsku water chestnuts), czyli oficjalnie w naszym ojczystym języku "ponikło słodkie" bądź "bulwiaste", nie mają z kasztanami (ani żadnymi orzechami w ogóle) nic wspólnego. Roślina ta jest podobna do trzciny wodnej, rośnie na podmokłych terenach, a to, co nazywamy kasztanami, jest w istocie bulwami! Możemy je dostać głównie w puszkach, w sklepach z dużym asortymentem produktów orientalnych.
** Czarny chiński ocet (po angielsku black vinegar) powstaje w wyniku fermentacji ryżu i słodu, po czym dojrzewa, aż uzyska ciemny kolor i głęboki smak. Jest produkowany głównie w prowincji Zhenjiang, a dodaje się go do różnych dań, dla uszlachetnienia smaku. Można go od biedy zastąpić octem balsamico pół na pół z sosem Worcester - ale nie będzie to to samo...
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Syczuański kurczak z orzechami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |