Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Syczuanski-kurczak-z-orzechami

Syczuański kurczak z orzechami

Jak to zwykle przy chińskich daniach - lista składników długa. Za to przygotowanie jest szybkie, łatwe i przyjemne, wszystko nie trwa dłużej, niż pół godziny, a tylko dlatego tak długo, że trzeba różne rzeczy pokroić (jak to zwykle przy chińskich daniach). A na koniec mamy pyszne i aromatyczne danie, całkiem zdrowe w dodatku.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Chiny-Syczuan

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
600 g piersi z kurczaka bez skóry
marynata:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wina ryżowego
łyżeczka oleju sezamowego
łyżeczka mąki ryżowej;
pęczek dymki (tylko zielone części)
szklanka kasztanów wodnych (water chestnuts) z puszki*;
sos:
1/2 szklanki wywaru (np. Azjatycki wywar z kurczaka)
2 łyżki cukru
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wina ryżowego
łyżka chińskiego czarnego octu**
łyżeczka mąki ryżowej
łyżeczka oleju sezamowego
olej z orzeszków ziemnych
czubata łyżka startego świeżego imbiru
czubata łyżka drobno siekanego czosnku
łyżeczka ostrej pasty chilli
100 g niesolonych orzeszków ziemnych

Opis przyrządzania:
Kurczaka myjemy i osuszamy, kroimy w cienkie paski, pozbywając się przy okazji resztek tłuszczu i chrząstek.
Mieszamy razem sos sojowy, wino ryżowe, olej sezamowy i mąkę ryżową na jednolitą marynatę i mieszamy z mięsem w sporej misce. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na jakieś 20 minut.
W tym czasie myjemy starannie dymkę, osuszamy i kroimy w kawałki długości, powiedzmy, 3 cm.
Kasztany wodne odcedzamy z zalewy i - jeśli były w całości - kroimy w plasterki.
Robimy też sos: mieszamy razem wywar, cukier, sos sojowy, wino ryżowe, czarny ocet, mąkę ryżową i olej sezamowy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju z orzeszków ziemnych, wkładamy imbir, czosnek i pastę chilli. Smażymy, energicznie mieszając, przez kilkanaście sekund, po czym wlewamy wywar z dodatkami. Zagotowujemy i gotujemy przez chwilę, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia.
Teraz w woku rozgrzewamy łyżkę oleju z orzeszków ziemnych. Na bardzo gorący wkładamy połowę kurczaka i smażymy, aż będzie usmażony na wskroś (czyli żadnego surowego mięsa w środku!), jakieś 5 minut. Usmażone mięso zdejmujemy na talerz, a do woka wlewamy kolejną łyżkę oleju, wrzucamy resztę kurczaka i smażymy.
Kiedy druga porcja mięsa będzie usmażona, dorzucamy do woka pierwszą porcję, dymkę, kasztany wodne i orzeszki ziemne. Wlewamy sos i gotujemy, mieszając, przez minutę-dwie, aż wszystko będzie bardzo gorące.
Podajemy z ryżem i pałeczkami.

* kasztany wodne (po angielsku water chestnuts), czyli oficjalnie w naszym ojczystym języku "ponikło słodkie" bądź "bulwiaste", nie mają z kasztanami (ani żadnymi orzechami w ogóle) nic wspólnego. Roślina ta jest podobna do trzciny wodnej, rośnie na podmokłych terenach, a to, co nazywamy kasztanami, jest w istocie bulwami! Możemy je dostać głównie w puszkach, w sklepach z dużym asortymentem produktów orientalnych.

** Czarny chiński ocet (po angielsku black vinegar) powstaje w wyniku fermentacji ryżu i słodu, po czym dojrzewa, aż uzyska ciemny kolor i głęboki smak. Jest produkowany głównie w prowincji Zhenjiang, a dodaje się go do różnych dań, dla uszlachetnienia smaku. Można go od biedy zastąpić octem balsamico pół na pół z sosem Worcester - ale nie będzie to to samo...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024