Ciepła ziemniaczana sałatka o typowej dla Sycylii kombinacji słodkich i kwaśnych smaków. Pyszna i oryginalna.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy - Sycylia
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sycylijska sałatka z ziemniaków - Opis przyrządzania:
Kapary opłukujemy z soli na sitku, po czym zalewamy zimną wodą na pół godziny. W tym czasie 2 razy zmieniamy wodę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaki płuczemy i kroimy w kawałki na jeden kęs. Na dużej i ciężkiej patelni rozgrzewamy 6 łyżek oliwy z oliwek. Wrzucamy ziemniaki i cebulę, mieszamy i smażymy na średnim ogniu 7 minut. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia i przykrywamy, żeby ziemniaki stały w cieple. W tym czasie wyjmujemy z oliwek pestki (nie używajmy oliwek już wypestkowanych, bo mają znacznie mniej smaku). Oliwki kroimy w paski i dorzucamy do ziemniaków, dodajemy odsączone kapary i 200 ml wody. Stawiamy patelnię znów na ogniu, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 10-15 minut, aż ziemniaki będą niemal miękkie. Mieszamy 2 łyżki cukru i 4 łyżki białego octu winnego. Wlewamy do ziemniaków i zagotowujemy na dużym ogniu. Gotujemy minutę, po czym zestawiamy z ognia i czekamy, aż przestygnie. Podajemy na ciepło.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sycylijska sałatka z ziemniaków: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |