W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sycylijska sałatka z ziemniaków

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sałatki

Sycylijska sałatka z ziemniaków

Ciepła ziemniaczana sałatka o typowej dla Sycylii kombinacji słodkich i kwaśnych smaków. Pyszna i oryginalna.

Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy - Sycylia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 50 g solonych kaparów
  • duża cebula
  • 700 g mÅ‚odych ziemniaków
  • oliwa z oliwek
  • 100 g dużych zielonych oliwek z pestkami
  • 2 Å‚yżki cukru
  • 4 Å‚yżki biaÅ‚ego octu winnego

Sycylijska sałatka z ziemniaków - Opis przyrządzania:

Kapary opłukujemy z soli na sitku, po czym zalewamy zimną wodą na pół godziny. W tym czasie 2 razy zmieniamy wodę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaki płuczemy i kroimy w kawałki na jeden kęs. Na dużej i ciężkiej patelni rozgrzewamy 6 łyżek oliwy z oliwek. Wrzucamy ziemniaki i cebulę, mieszamy i smażymy na średnim ogniu 7 minut. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia i przykrywamy, żeby ziemniaki stały w cieple. W tym czasie wyjmujemy z oliwek pestki (nie używajmy oliwek już wypestkowanych, bo mają znacznie mniej smaku). Oliwki kroimy w paski i dorzucamy do ziemniaków, dodajemy odsączone kapary i 200 ml wody. Stawiamy patelnię znów na ogniu, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 10-15 minut, aż ziemniaki będą niemal miękkie. Mieszamy 2 łyżki cukru i 4 łyżki białego octu winnego. Wlewamy do ziemniaków i zagotowujemy na dużym ogniu. Gotujemy minutę, po czym zestawiamy z ognia i czekamy, aż przestygnie. Podajemy na ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sycylijska sałatka z ziemniaków: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: