Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sycylijska-salatka-z-ziemniakow

Sycylijska sałatka z ziemniaków

Ciepła ziemniaczana sałatka o typowej dla Sycylii kombinacji słodkich i kwaśnych smaków. Pyszna i oryginalna.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Włochy - Sycylia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
50 g solonych kaparów
duża cebula
700 g młodych ziemniaków
oliwa z oliwek
100 g dużych zielonych oliwek z pestkami
2 łyżki cukru
4 łyżki białego octu winnego

Opis przyrządzania:
Kapary opłukujemy z soli na sitku, po czym zalewamy zimną wodą na pół godziny. W tym czasie 2 razy zmieniamy wodę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaki płuczemy i kroimy w kawałki na jeden kęs. Na dużej i ciężkiej patelni rozgrzewamy 6 łyżek oliwy z oliwek. Wrzucamy ziemniaki i cebulę, mieszamy i smażymy na średnim ogniu 7 minut. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia i przykrywamy, żeby ziemniaki stały w cieple. W tym czasie wyjmujemy z oliwek pestki (nie używajmy oliwek już wypestkowanych, bo mają znacznie mniej smaku). Oliwki kroimy w paski i dorzucamy do ziemniaków, dodajemy odsączone kapary i 200 ml wody. Stawiamy patelnię znów na ogniu, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 10-15 minut, aż ziemniaki będą niemal miękkie. Mieszamy 2 łyżki cukru i 4 łyżki białego octu winnego. Wlewamy do ziemniaków i zagotowujemy na dużym ogniu. Gotujemy minutę, po czym zestawiamy z ognia i czekamy, aż przestygnie. Podajemy na ciepło.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024