Naprawdę doskonała, ciepła sałatka, którą często robię w pomidorowym sezonie.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Świetna sałatka z awokado i pomidorów - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Blaszkę wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia. Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki (wzdłuż). Układamy na przygotowanej blaszce, skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na półtorej godziny. Szynkę kroimy w paski i dodajemy do pomidorów 15 minut przed końcem pieczenia - powinna być chrupka, więc jeśli nie jest, pieczemy jeszcze trochę. Pomidory przekładamy na talerze (lub jeden ładny półmisek). Awokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestki. Łyżeczką wydłubujemy miąższ w małych porcyjkach, prosto na talerze lub półmisek. Z 4 łyżek oliwy, soku z cytryny (do smaku, ja wolę więcej soku), szczypty cukru i soli ukręcamy gładki sos. Polewamy sałatkę, a na koniec posypujemy wszystko czarnym pieprzem prosto z młynka.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Świetna sałatka z awokado i pomidorów: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Kwiecień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |