Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Swietna-salatka-z-awokado-i-pomidorow

Świetna sałatka z awokado i pomidorów

Naprawdę doskonała, ciepła sałatka, którą często robię w pomidorowym sezonie.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 dojrzałe podłużne pomidory
oliwa z oliwek
6 plasterków szynki parmeńskiej (lub podobnej)
2 dojrzałe awokado
łyżka-dwie soku z cytryny

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Blaszkę wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia. Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki (wzdłuż). Układamy na przygotowanej blaszce, skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na półtorej godziny. Szynkę kroimy w paski i dodajemy do pomidorów 15 minut przed końcem pieczenia - powinna być chrupka, więc jeśli nie jest, pieczemy jeszcze trochę. Pomidory przekładamy na talerze (lub jeden ładny półmisek). Awokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestki. Łyżeczką wydłubujemy miąższ w małych porcyjkach, prosto na talerze lub półmisek. Z 4 łyżek oliwy, soku z cytryny (do smaku, ja wolę więcej soku), szczypty cukru i soli ukręcamy gładki sos. Polewamy sałatkę, a na koniec posypujemy wszystko czarnym pieprzem prosto z młynka.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024