Wspaniała alternatywa na świąteczny stół dla tych, którzy nie zamierzają jeść mięsa. Halibut jest przepyszną białą rybą, a sos-rosołek, który go otacza, ma dalekowschodni charakter. Podajemy rybę w głębokich, najlepiej białych talerzach, a w osobnych miseczkach - ewentualnie nieco ryżu.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Świąteczny halibut w sosie słodko-kwaśnym - Opis przyrządzania:
Rybę myjemy i przeglądamy pod kątem ewentualnie pozostałych ości, bo w świąteczny dzień niemiło by było natknąć się na coś kłującego... Rybę skrapiamy sosem sojowym.
Imbir obieramy i kroimy w cieniutkie paseczki, wkładamy do szerokiego rondla. Dodajemy wywar, miód i pastę pomidorową, mieszamy i stawiamy na średnim ogniu. Dodajemy 2-3 łyżki octu cydrowego i tabasco wedle upodobań. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy, zdejmując pianę, przez kwadransik.
Do lekko zredukowanego wywaru wkładamy filety z halibuta. Gotujemy na malutkim ogniu pod przykryciem, przez 8 minut. Gasimy ogień i trzymamy rybę w gorącym wywarze jeszcze przez 2-3 minuty - ryba powinna być ugotowana, co sprawdzamy wycinając kawalątek z jednej porcji.
Ugotowaną rybę przekładamy delikatnie na talerze i polewamy wywarem. Posypujemy siekaną dymką i listkami kolendry i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Świąteczny halibut w sosie słodko-kwaśnym: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska