Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Swiateczny-halibut-w-sosie-slodko-kwasnym

Świąteczny halibut w sosie słodko-kwaśnym

Wspaniała alternatywa na świąteczny stół dla tych, którzy nie zamierzają jeść mięsa. Halibut jest przepyszną białą rybą, a sos-rosołek, który go otacza, ma dalekowschodni charakter. Podajemy rybę w głębokich, najlepiej białych talerzach, a w osobnych miseczkach - ewentualnie nieco ryżu.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 grube filety z halibuta bez skóry
2 łyżki sosu sojowego
kawałek świeżego imbiru o długości 6 cm
4 szklanki (1 litr) wywaru warzywnego lub z kurczaka
85 g (około ćwierć szklanki) płynnego jasnego miodu
3 łyżki pasty pomidorowej
ocet z cydru
tabasco
cebulka dymka i świeża kolendra do posypania

Opis przyrządzania:
Rybę myjemy i przeglądamy pod kątem ewentualnie pozostałych ości, bo w świąteczny dzień niemiło by było natknąć się na coś kłującego... Rybę skrapiamy sosem sojowym.
Imbir obieramy i kroimy w cieniutkie paseczki, wkładamy do szerokiego rondla. Dodajemy wywar, miód i pastę pomidorową, mieszamy i stawiamy na średnim ogniu. Dodajemy 2-3 łyżki octu cydrowego i tabasco wedle upodobań. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy, zdejmując pianę, przez kwadransik.
Do lekko zredukowanego wywaru wkładamy filety z halibuta. Gotujemy na malutkim ogniu pod przykryciem, przez 8 minut. Gasimy ogień i trzymamy rybę w gorącym wywarze jeszcze przez 2-3 minuty - ryba powinna być ugotowana, co sprawdzamy wycinając kawalątek z jednej porcji.
Ugotowaną rybę przekładamy delikatnie na talerze i polewamy wywarem. Posypujemy siekaną dymką i listkami kolendry i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024