W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Suszone owoce z rumem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Suszone owoce z rumem

Do tej nalewki używamy najlepszych suszonych owoców, jakie możemy znaleźć, najlepiej w dużych kawałkach. Podajemy z lodami waniliowymi na zakończenie świątecznego obiadu.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1 słoik

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • szklanka cukru
  • 1/2 szklanki (125 ml) soku pomarańczowego
  • 2 kawałki skórki pomarańczowej
  • 600 g mieszanych suszonych żółtych owoców (brzoskwinie
  • morele
  • ananas
  • papaja
  • mango)
  • ciemny rum

Suszone owoce z rumem - Opis przyrządzania:

Do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy sok i skórkę pomarańczową oraz strąk wanilii. Podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Do litrowego wyparzonego słoja wkładamy suszone owoce. Syrop cukrowy zagotowujemy, gotujemy 5 minut i wlewamy na suszone owoce w słoju. Słój dopełniamy ciemnym rumem i zamykamy. Potrząsamy słojem przez chwilę, żeby rum wymieszał się z syropem. Odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na co najmniej miesiąc przed otwarciem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Suszone owoce z rumem: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: