W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Suszone owoce z rumem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Suszone owoce z rumem

Do tej nalewki używamy najlepszych suszonych owoców, jakie możemy znaleźć, najlepiej w dużych kawałkach. Podajemy z lodami waniliowymi na zakończenie świątecznego obiadu.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1 słoik

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • szklanka cukru
  • 1/2 szklanki (125 ml) soku pomarańczowego
  • 2 kawałki skórki pomarańczowej
  • 600 g mieszanych suszonych żółtych owoców (brzoskwinie
  • morele
  • ananas
  • papaja
  • mango)
  • ciemny rum

Suszone owoce z rumem - Opis przyrządzania:

Do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy sok i skórkę pomarańczową oraz strąk wanilii. Podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Do litrowego wyparzonego słoja wkładamy suszone owoce. Syrop cukrowy zagotowujemy, gotujemy 5 minut i wlewamy na suszone owoce w słoju. Słój dopełniamy ciemnym rumem i zamykamy. Potrząsamy słojem przez chwilę, żeby rum wymieszał się z syropem. Odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na co najmniej miesiąc przed otwarciem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Suszone owoce z rumem: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Suszone owoce z rumem przepisy:

  • Marynata węgierska
    Znakomita, lekko pikantna marynata ze śliwek i papryki.
  • Ciemne i lepkie ciasto słodowe Ciemne i lepkie ciasto słodowe
    Brytyjczycy uwielbiają ciężkie ciasta z korzeniami, suszonymi owocami i orzechami. Raz są lepsze, raz gorsze (jak wszystko), ale ten przepis zasługuje na szczególną uwagę - nie dość, że ciasto jest naprawdę doskonałe i można je podawać o wszystkich porach dnia i nocy (znakomite na śniadanie, posmarowane masłem, równie trafione do popołudniowej herbaty, a i jako coś na ząb przed spaniem się nada), to jeszcze jest wyjątkowo niekłopotliwe w przygotowaniu, trzeba je zrobić nawet kilka dni przed podaniem, świetnie i długo się przechowuje, zyskując jedynie na smaku, a w dodatku nie zawiera tłuszczu! Ekstrakt słodowy (malt extract) można już w Polsce dostać (chyba), a jeśli chodzi o suszone owoce, to bierzemy, co nam w rękę wpadnie - morele, śliwki, imbir kandyzowany, skórkę z pomarańczy w syropie, kilka orzeszków ewentualnie...
  • Kompot wigilijny (po mojemu)
    Tradycyjny kompot z suszonych owoców przybrał u mnie w domu postać deseru, podawanego po karpiu, a przed bakaliami (wniesienie ich jest sygnałem do zajrzenia pod choinkę). Uwaga - suszone owoce poprawiają trawienie!
  • Żurawiny z gruszką
    Kolejny z żurawinowych słodkich sosów, tak popularnych w Ameryce jako dodatek do indyka. W warunkach europejskich równie dobrze pasuje do pieczonego kurczaka, kaczki czy gęsi. Albo do takiego pasztetu...
  • Winogrona w rumie
    Winogrona nasączone rumem są znakomite jako dodatek do lodów i kremów, zaś rum nada się do zimowej herbaty.




Podziel się linkiem:


Komentarze: