Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Suszone-owoce-z-rumem

Suszone owoce z rumem

Do tej nalewki używamy najlepszych suszonych owoców, jakie możemy znaleźć, najlepiej w dużych kawałkach. Podajemy z lodami waniliowymi na zakończenie świątecznego obiadu.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1 słoik

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
szklanka cukru
1/2 szklanki (125 ml) soku pomarańczowego
2 kawałki skórki pomarańczowej
600 g mieszanych suszonych żółtych owoców (brzoskwinie
morele
ananas
papaja
mango)
ciemny rum

Opis przyrządzania:
Do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy sok i skórkę pomarańczową oraz strąk wanilii. Podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Do litrowego wyparzonego słoja wkładamy suszone owoce. Syrop cukrowy zagotowujemy, gotujemy 5 minut i wlewamy na suszone owoce w słoju. Słój dopełniamy ciemnym rumem i zamykamy. Potrząsamy słojem przez chwilę, żeby rum wymieszał się z syropem. Odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na co najmniej miesiąc przed otwarciem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024