W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Steki z karkówki z ginem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne mięsne

Steki z karkówki z ginem

Steki z karkówki przyprawiamy pastą z czosnku i jałowca, co znacznie podnosi smak codziennej wieprzowiny. Mięso polewamy kremowym sosem z dodatkiem ginu. Idealnym dodatkiem będzie puree ziemniaczane, duszona włoska kapusta i smażone jabłka.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 2 ziarna jaÅ‚owca
  • zÄ…bek czosnku
  • Å‚yżeczka nasion kolendry
  • Å›wieży rozmaryn
  • oliwa
  • dwa kotlety z wieprzowej karkówki (każdy po 150-200 g)
  • 4 Å‚yżki ginu
  • 150 ml soku jabÅ‚kowego
  • 4 Å‚yżki kwaÅ›nej Å›mietany

Steki z karkówki z ginem - Opis przyrządzania:

Przede wszystkim przygotowujemy pastę przyprawową, którą posmarujemy mięso: jałowiec, czosnek, gałązkę świeżego rozmarynu (tylko igły, posiekane), kolendrę i 2 łyżki oliwy z oliwek miksujemy w mini-blenderze lub ucieramy na pastę w moździerzu. Pastą przyprawową nacieramy kotlety. Wkładamy na noc do lodówki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wkładamy mięso i szybko smażymy na dużym ogniu, aż będzie rumiane z obu stron. Wlewamy gin i podpalamy. Kiedy ogień zgaśnie, wlewamy sok z jabłek. Zagotowujemy. Patelnię przykrywamy do połowy i dusimy mięso 10 minut, aż będzie miękkie, a sos zredukowany. Solimy. Zdejmujemy steki na ogrzane talerze. Do sosu na patelni dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy na dużym ogniu, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie solimy. Polewamy sosem steki i podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Steki z karkówki z ginem: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Steki z karkówki z ginem przepisy:

  • Kotlety z karkówki z cydrem
    Plastry karkówki smażymy i podajemy z jabłkowo-cebulowym sosem - świetna, rozgrzewająca potrawa zimowa. Doskonałym dodatkiem będą smażone jabłka z majerankiem, kremowe piure i może trochę szpinaku w liściach...
  • Kotlety wieprzowe ze staroÅ›wieckim sosem szaÅ‚wiowym
    Znakomite kotlety z karkówki w gęstym cebulowo-szałwiowym sosie. Jeśli robimy je wcześniej i zamierzamy odgrzać, resztę masła dodajemy do sosu dopiero w ostatniej chwili. Do mięsa pasuje piure ziemniaczane lub - mniej tradycyjnie - kładzione kluseczki i dużo zielonych warzyw: fasolka, brokuły, bób, włoska kapusta...
  • Sycylijska saÅ‚atka ze Å›wieżym tuÅ„czykiem
    Świeża, letnia sałatka z grillowanym świeżym tuńczykiem. Danie bardzo proste, acz - chociażby ze względu na cenę ryby - godne podania gościom.
  • Kotlety wieprzowe marynowane z korzeniami i szaÅ‚wiÄ…
    Bardzo ciekawe, zimowe w charakterze, kotlety ze schabu lub karkówki - najpierw marynujemy mięso przez noc w słodko-słonej zalewie (dzięki temu będą miękkie i soczyste), potem nacieramy korzenną przyprawą, a na koniec smażymy, obtoczone w mące. Do tego koniecznie jakieś ziemniaki (piure, smażone, zapiekane) i kolorowe jarzynki - brokuły, buraczki, kalafior, pory...
  • Kotlety z karkówki z rozmaitymi przyprawami (duszone)
    Oryginalnie przyprawione steki z karkówki - dobre danie na ten jesienny dzień, w którym będzie już trzeba pożegnać się z ogrodowym grillem. Podajemy z piure ziemniaczanym (np. *!*1905*!*) lub kładzionymi kluskami, oraz z dowolnymi jesiennymi warzywami.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: