Steki z karkówki przyprawiamy pastą z czosnku i jałowca, co znacznie podnosi smak codziennej wieprzowiny. Mięso polewamy kremowym sosem z dodatkiem ginu. Idealnym dodatkiem będzie puree ziemniaczane, duszona włoska kapusta i smażone jabłka.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
Steki z karkówki z ginem - Opis przyrządzania:
Przede wszystkim przygotowujemy pastę przyprawową, którą posmarujemy mięso: jałowiec, czosnek, gałązkę świeżego rozmarynu (tylko igły, posiekane), kolendrę i 2 łyżki oliwy z oliwek miksujemy w mini-blenderze lub ucieramy na pastę w moździerzu. Pastą przyprawową nacieramy kotlety. Wkładamy na noc do lodówki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wkładamy mięso i szybko smażymy na dużym ogniu, aż będzie rumiane z obu stron. Wlewamy gin i podpalamy. Kiedy ogień zgaśnie, wlewamy sok z jabłek. Zagotowujemy. Patelnię przykrywamy do połowy i dusimy mięso 10 minut, aż będzie miękkie, a sos zredukowany. Solimy. Zdejmujemy steki na ogrzane talerze. Do sosu na patelni dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy na dużym ogniu, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie solimy. Polewamy sosem steki i podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Steki z karkówki z ginem: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |