Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Steki-z-karkowki-z-ginem

Steki z karkówki z ginem

Steki z karkówki przyprawiamy pastą z czosnku i jałowca, co znacznie podnosi smak codziennej wieprzowiny. Mięso polewamy kremowym sosem z dodatkiem ginu. Idealnym dodatkiem będzie puree ziemniaczane, duszona włoska kapusta i smażone jabłka.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
2 ziarna jałowca
ząbek czosnku
łyżeczka nasion kolendry
świeży rozmaryn
oliwa
dwa kotlety z wieprzowej karkówki (każdy po 150-200 g)
4 łyżki ginu
150 ml soku jabłkowego
4 łyżki kwaśnej śmietany

Opis przyrządzania:
Przede wszystkim przygotowujemy pastę przyprawową, którą posmarujemy mięso: jałowiec, czosnek, gałązkę świeżego rozmarynu (tylko igły, posiekane), kolendrę i 2 łyżki oliwy z oliwek miksujemy w mini-blenderze lub ucieramy na pastę w moździerzu. Pastą przyprawową nacieramy kotlety. Wkładamy na noc do lodówki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wkładamy mięso i szybko smażymy na dużym ogniu, aż będzie rumiane z obu stron. Wlewamy gin i podpalamy. Kiedy ogień zgaśnie, wlewamy sok z jabłek. Zagotowujemy. Patelnię przykrywamy do połowy i dusimy mięso 10 minut, aż będzie miękkie, a sos zredukowany. Solimy. Zdejmujemy steki na ogrzane talerze. Do sosu na patelni dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy na dużym ogniu, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie solimy. Polewamy sosem steki i podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024