Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Staroswiecki-sos-do-pyzow

Staroświecki sos do pyzów

Takich sosów nikt już dzisiaj nie robi - słonina i śmietana! Każdy lekarz wygoniłby nas z gabinetu, gdybyśmy się przyznali. Więc może się nie przyznawajmy...

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Polska/Litwa

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
100 g słoniny
1/2 szklanki (125 ml) kwaśnej śmietany
suszony majeranek

Opis przyrządzania:
Słoninę kroimy w zgrabną, drobną kostkę, odcinając oczywiście skórę. Ciężką patelnię stawiamy na sporym ogniu, a kiedy się nagrzeje, wkładamy słoninę - uwaga, będzie pryskać! Smażymy słoninę, co jakiś czas mieszając, aż wytopi się tłuszcz i skwarki zaczną się lekko rumienić. Wówczas wylewamy większość wytopionego tłuszczu (dawniej tego nie robili...) i zmniejszamy ogień. Ostrożnie, cały czas mieszając, dodajemy po łyżce śmietanę. Solimy, pieprzymy (sorry) i ewentualnie dodajemy szczyptę majeranku. Podajemy do pyzów, szarych klusek ziemniaczanych i oładków.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024