W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Spaghetti z szynkÄ…

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Spaghetti z szynkÄ…

Spaghetti z szynkÄ…

Wariacja na temat sosu carbonara - tym razem bez jajek, za to z szynką i białym winem.

Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g spaghetti
  • duży zÄ…bek czosnku
  • 50 g gotowanej chudej szynki
  • oliwa z oliwek
  • 50 ml wytrawnego biaÅ‚ego wina
  • 200 ml kremowej Å›mietanki
  • 50 g startego sera pecorino romano
  • natka pietruszki

Spaghetti z szynkÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:

Nastawiamy duży garnek osolonej wody na makaron. Kiedy się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Szynkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy szynkę i chwilkę smażymy. Dodajemy czosnek i smażymy, mieszając, przez minutę-dwie. Wlewamy wino i zagotowujemy. Dodajemy śmietankę i gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje, czyli jakieś 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Makaron odcedzamy, mieszamy z sosem i garścią tartego sera. Posypujemy drobno siekaną natką i podajemy z resztą sera.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Spaghetti z szynką: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Spaghetti z szynkÄ… przepisy:

  • Spaghetti z brokuÅ‚ami i orzechami
    Szybko, zdrowo i smacznie - interesująca kombinacja makaronu, chrupkich orzechów, kremowego sera i brokułów. Pamiętajcie tylko, żeby nie rozgotować warzyw, bo będą wodniste, szare i ogólnie paskudne!
  • Spaghetti con aglio, olio e pepperoncino
    O tym daniu mogłabym napisać osobną Gazetkę!
  • Spaghetti cacio e pepe
    Jedno ze sztandarowych dań włoskiej kuchni - typowe dla samego Rzymu. Jedyną trudną rzeczą w tym przepisie jest kręcenie młynkiem do pieprzu - potrzebujemy tyle świeżo zmielonego, żeby sos był porządnie pikantny.
  • Spaghetti z radicchio nr 2 Spaghetti z radicchio nr 2
    Radicchio jest przyjemnie gorzkawe, a na ciepło ma bardzo intrygujący smak, świetnie współgrający z makaronem i kremowym włoskim serem. Doskonała pasta.
  • Wytrawne spaghetti
    Bardzo zimowa pasta, ze składników, które zazwyczaj mamy w domu. Dla wielbicieli zdecydowanych, pikantnych smaków.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: