Wariacja na temat sosu carbonara - tym razem bez jajek, za to z szynką i białym winem.
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Spaghetti z szynkÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:
Nastawiamy duży garnek osolonej wody na makaron. Kiedy się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Szynkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy szynkę i chwilkę smażymy. Dodajemy czosnek i smażymy, mieszając, przez minutę-dwie. Wlewamy wino i zagotowujemy. Dodajemy śmietankę i gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje, czyli jakieś 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Makaron odcedzamy, mieszamy z sosem i garścią tartego sera. Posypujemy drobno siekaną natką i podajemy z resztą sera.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować Spaghetti z szynką: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | WrzesieÅ„ 2023 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |