Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Spaghetti-z-szynka

Spaghetti z szynką

Wariacja na temat sosu carbonara - tym razem bez jajek, za to z szynką i białym winem.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g spaghetti
duży ząbek czosnku
50 g gotowanej chudej szynki
oliwa z oliwek
50 ml wytrawnego białego wina
200 ml kremowej śmietanki
50 g startego sera pecorino romano
natka pietruszki

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży garnek osolonej wody na makaron. Kiedy się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Szynkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy szynkę i chwilkę smażymy. Dodajemy czosnek i smażymy, mieszając, przez minutę-dwie. Wlewamy wino i zagotowujemy. Dodajemy śmietankę i gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje, czyli jakieś 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Makaron odcedzamy, mieszamy z sosem i garścią tartego sera. Posypujemy drobno siekaną natką i podajemy z resztą sera.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024