Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Spaghetti-z-sosem-mocno-cytrynowym

Spaghetti z sosem mocno cytrynowym

Na południu Włoch często jada się makaron z prostym sosem cytrynowym - co nie dziwi, zważywszy fenomenalną jakość tamtejszych cytryn...

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy-Sycylia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g spaghetti
5 pięknych cytryn
75 g masła
100 ml kremowej śmietanki
50 g świeżo startego parmezanu

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Z 4 cytryn ścieramy na drobnej tarce skórkę - samą żółtą warstwę. Z piątej cytryny ścinamy skórkę specjalnym nożykiem do cytrusów, który ścina skórkę w długich wąskich paskach. Na dużej patelni roztapiamy masło. Wrzucamy drobno startą skórkę cytrynową i podgrzewamy na maleńkim ogniu przez minutę, mieszając. Wlewamy śmietankę, wsypujemy parmezan i gotujemy sos na małym ogniu, aż zgęstnieje. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy do sosu. Mieszamy, ciągle na małym ogniu, i dodajemy skórkę w paskach. Doprawiamy do smaku solą i dużą ilością pieprzu i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024