W świątecznym okresie takie właśnie przepisy mogą nam się przydać - luksusowe, imponujące i błyskawiczne.
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Spaghetti z owocami morza - Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody na makaron. Mule czyścimy i wyrzucamy wszystkie połamane egzemplarze. Krewetki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy czarne "żyłki". Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce, sok wyciskamy. Łososia kroimy w drobne kawałki. Kiedy woda w garnku się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dużą patelnię wkładamy masło i wlewamy wino. Kiedy się zagotuje, wrzucamy mule, przykrywamy i gotujemy 4-5 minut, aż wszystkie się otworzą. Wyjmujemy ugotowane mule łyżką cedzakową, a na patelnię wrzucamy krewetki. Gotujemy znów 4-5 minut, aż zrobią się różowe. W tym czasie wyjmujemy mięso muli ze skorupek. Do krewetek na patelni dodajemy łyżeczkę startej skórki cytrynowej, łososia w kawałkach i śmietankę. Kiedy sos się zagotuje, wkładamy mięso muli. doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ugotowane spaghetti odcedzamy, mieszamy z sosem i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować Spaghetti z owocami morza: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |