W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Spaghetti z owocami morza

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Spaghetti z owocami morza

W świątecznym okresie takie właśnie przepisy mogą nam się przydać - luksusowe, imponujące i błyskawiczne.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg świeżych muli
  • 250 g surowych obranych krewetek
  • cytryna
  • 150 g wędzonego łososia
  • 500 g (1/2 kg) spaghetti
  • łyżka masła
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • szklanka (250 ml) kremowej śmietanki

Spaghetti z owocami morza - Opis przyrządzania:

Nastawiamy duży gar osolonej wody na makaron. Mule czyścimy i wyrzucamy wszystkie połamane egzemplarze. Krewetki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy czarne "żyłki". Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce, sok wyciskamy. Łososia kroimy w drobne kawałki. Kiedy woda w garnku się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dużą patelnię wkładamy masło i wlewamy wino. Kiedy się zagotuje, wrzucamy mule, przykrywamy i gotujemy 4-5 minut, aż wszystkie się otworzą. Wyjmujemy ugotowane mule łyżką cedzakową, a na patelnię wrzucamy krewetki. Gotujemy znów 4-5 minut, aż zrobią się różowe. W tym czasie wyjmujemy mięso muli ze skorupek. Do krewetek na patelni dodajemy łyżeczkę startej skórki cytrynowej, łososia w kawałkach i śmietankę. Kiedy sos się zagotuje, wkładamy mięso muli. doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ugotowane spaghetti odcedzamy, mieszamy z sosem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Spaghetti z owocami morza: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Spaghetti z owocami morza przepisy:

  • Spaghetti z owocami morza nr 2 Spaghetti z owocami morza nr 2
    Wspaniały letni posiłek. Właściwie (oprócz kieliszka chłodnego wina, rzecz jasna) nie można sobie więcej życzyć...
  • Azjatycka sałatka z owoców morza
    Luksusowa sałatka - przynajmniej dla tych, którym słowo "luksus" kojarzy się przede wszystkim z owocami morza ;-)
  • Ciepła sałatka z ziemniaków z mulami i kalmarami
    Bardzo smaczna zimowa sałata, która starcza za cały posiłek. Mule są akurat w sezonie, kalmary dostępne są przez cały rok - ciut luksusu nigdy nie zawadzi.
  • Smażone mule
    Małe danko lub przystawka, doskonała w zimny dzień. Usmażone mule nadziewamy na wykałaczki, skrapiamy cytryną i maczamy w sosie tatarskim. Możemy także przekroić świeżutką bułkę, posmarować tymże sosem i napełnić gorącymi, panierowanymi mulami - pyszność.
  • Mule duszone z cykorią
    Oryginalne danie, wykorzystujące sztandarowe produkty Płaskiego Kraju - mule i cykorię. Zdecydowanie nie dla kulinarnych konserwatystów, ale poszukiwacze przygód powinni być zadowoleni.




Podziel się linkiem:


Komentarze: