Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Spaghetti-z-owocami-morza
Spaghetti z owocami morza
W świątecznym okresie takie właśnie przepisy mogą nam się przydać - luksusowe, imponujące i błyskawiczne.
Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1 kg świeżych muli
250 g surowych obranych krewetek
cytryna
150 g wędzonego łososia
500 g (1/2 kg) spaghetti
łyżka masła
100 ml wytrawnego białego wina
szklanka (250 ml) kremowej śmietanki
Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody na makaron. Mule czyścimy i wyrzucamy wszystkie połamane egzemplarze. Krewetki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy czarne "żyłki". Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce, sok wyciskamy. Łososia kroimy w drobne kawałki. Kiedy woda w garnku się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dużą patelnię wkładamy masło i wlewamy wino. Kiedy się zagotuje, wrzucamy mule, przykrywamy i gotujemy 4-5 minut, aż wszystkie się otworzą. Wyjmujemy ugotowane mule łyżką cedzakową, a na patelnię wrzucamy krewetki. Gotujemy znów 4-5 minut, aż zrobią się różowe. W tym czasie wyjmujemy mięso muli ze skorupek. Do krewetek na patelni dodajemy łyżeczkę startej skórki cytrynowej, łososia w kawałkach i śmietankę. Kiedy sos się zagotuje, wkładamy mięso muli. doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ugotowane spaghetti odcedzamy, mieszamy z sosem i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024