W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Spaghetti z czosnkowym sosem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Spaghetti z czosnkowym sosem

Proste i smaczne spaghetti, do spożycia - ze względu na ilość czosnku - raczej w zaprzyjaźnionym gronie.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 20 ładnych ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 i 1/2 szklanki gęstej kremowej śmietanki
  • 1/2 kg spaghetti
  • 50 g świeżo startego parmezanu plus więcej do podania

Spaghetti z czosnkowym sosem - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Nieobrane ząbki czosnku kładziemy na kawałku folii aluminiowej, lekko skrapiamy oliwą i folię zawijamy. Wstawiamy pakunek z czosnkiem do piekarnika na 20 minut. Miękkie ząbki czosnku wyciskamy z łupinek i przekładamy do rondelka. Rozgniatamy widelcem i dolewamy śmietankę. Stawiamy rondelek na małym ogniu i gotujemy, co jakiś czas mieszając. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku, ale pod koniec gotowania, kiedy sos już się zredukuje. Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy do miski, polewamy sosem czosnkowym i posypujemy parmezanem. Mieszamy, żeby ser się rozpuścił. Podajemy z dodatkowym tartym parmezanem, nie zapominając o młynku z czarnym pieprzem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Spaghetti z czosnkowym sosem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Spaghetti z czosnkowym sosem przepisy:




Podziel się linkiem:


Komentarze: