Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Spaghetti-z-czosnkowym-sosem

Spaghetti z czosnkowym sosem

Proste i smaczne spaghetti, do spożycia - ze względu na ilość czosnku - raczej w zaprzyjaźnionym gronie.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
20 ładnych ząbków czosnku
oliwa z oliwek
1 i 1/2 szklanki gęstej kremowej śmietanki
1/2 kg spaghetti
50 g świeżo startego parmezanu plus więcej do podania

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Nieobrane ząbki czosnku kładziemy na kawałku folii aluminiowej, lekko skrapiamy oliwą i folię zawijamy. Wstawiamy pakunek z czosnkiem do piekarnika na 20 minut. Miękkie ząbki czosnku wyciskamy z łupinek i przekładamy do rondelka. Rozgniatamy widelcem i dolewamy śmietankę. Stawiamy rondelek na małym ogniu i gotujemy, co jakiś czas mieszając. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku, ale pod koniec gotowania, kiedy sos już się zredukuje. Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy do miski, polewamy sosem czosnkowym i posypujemy parmezanem. Mieszamy, żeby ser się rozpuścił. Podajemy z dodatkowym tartym parmezanem, nie zapominając o młynku z czarnym pieprzem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024