Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Spaghetti-dyniowe

Spaghetti dyniowe

Ikona dietetyków - dynia makaronowa - z nie-tak-już-bardzo-dietetycznym pesto. Oryginalne jesienne danie.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
dynia makaronowa średniej wielkości
50 g pestek z dyni plus garść do posypania
2 ząbki czosnku
pęczek bazylii
oliwa z oliwek
4 łyżki oleju z pestek dyni
2 łyżki dobrego octu balsamico
50 g świezo startego parmezanu

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Całą dynię wkładamy do nagrzanego piekarnika na godzinę. Wyjmujemy, kroimy wzdłuż na pół i wydłubujemy pestki. Miąższ rozdzielamy widelcem na makaronowe nitki. Podczas, gdy dynia siedzi w piecu, robimy pesto: pestki z dyni lekko podpiekamy na suchej patelni. Wrzucamy pestki do malaksera, dodajemy obrane ząbki czosnku, łyżeczkę soli i umyte listki bazylii (kilka zostawiamy do dekoracji). Miksujemy, a w trakcie miksowania stopniowo dolewamy pół szklanki oliwy. Teraz, jeśli trzeba, podgrzewamy dynię na małym ogniu w odrobinie oliwy, solimy, po czym mieszamy z pesto, ozdabiamy kilkoma listkami bazylii i całymi pestkami dyni. Olej z petek dyni i ocet balsamico ukręcamy na gładki sos, dodając trochę soli i pieprzu. Porcje dyniowego makaronu skrapiamy sosem, po czym podajemy z parmezanem do posypywania.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024