Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Spaghetti-Alfredo

Spaghetti Alfredo

Błyskawiczny makaron, jeden z najprostszych na świecie. Może to być danie popisowe naszych dzieci, jeśli lubią gotować.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g spaghetti
50 g parmezanu
1/2 pęczka młodej natki pietruszki
3 łyżki masła
szklanka (250 ml) kremowej śmietanki

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Kiedy woda się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Parmezan ścieramy na drobnej tarce. Garść odkładamy do posypania gotowego makaronu.
Natkę płuczemy, osuszamy w ściereczce i obrywamy listki. Siekamy je drobno.
Na patelni roztapiamy masło. Wlewamy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na maleńkim ogniu przez 3-4 minuty.
Kiedy makaron będzie ugotowany, odcedzamy go i natychmiast wkładamy do sosu. Wsypujemy parmezan i natkę i mieszamy. Ewentualnie solimy nieco do smaku, posypujemy też świeżo zmielonym pieprzem.
Posypujemy z wierzchu odłożonym wcześniej parmezanem i podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024