Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-zurawinowy-z-porto

Sos żurawinowy z porto

Doskonały sos do indyka lub kurczaka, ale także naszego rodzimego schabu. Oczywiście pasuje też do smażonego sera, pieczonego camemberta lub serków z jabłkiem.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g (ćwierć kilo) świeżych żurawin
pomarańcza
150 ml porto
100-125 g cukru

Opis przyrządzania:
Żurawiny płuczemy na sicie i przebieramy. Wsypujemy do rondla.
Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Skórkę ścieramy na tarce, sok wyciskamy i razem dodajemy do żurawin.
Wlewamy porto i dodajemy 100 g cukru. Stawiamy rondel na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając.
Gotujemy sos przez 10 minut, aż trochę zgęstnieje, po czym ewentualnie dodajemy więcej cukru.
Podajemy na gorąco lub zimno.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024