Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-zurawinowy-z-orzechami-i-kokosem

Sos żurawinowy z orzechami i kokosem

Bardzo amerykański przepis na sos do mięsa - oczywiście przede wszystkim do indyka, ale może być i do dziczyzny, kaczki lub gęsi. Sos podajemy na ciepło lub zimno, w zależności od humoru i sytuacji za oknem. Jeśli nie zjemy wszystkiego od razu, wkładamy resztę do sterylnego słoika i przechowujemy w lodówce. Świetny przepis na Święta!

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 10-12

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 kg świeżych żurawin
1 1/2 szklanki orzechów pekanowych
szklanka grubo tartego kokosa (suszonego lub mrożonego)
szklanka marmolady pomarańczowej
1/2 szklanki cukru

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Żurawiny płuczemy na sicie, przebieramy.
Orzechy pekanowe grubo siekamy.
W dużym naczyniu do zapiekania mieszamy żurawiny, orzechy, kokos, marmoladę i cukier. Dolewamy 1/2 szklanki wody.
Wstawiamy naczynie (nie przykryte) do nagrzanego piekarnika na 1/2 godziny.
I to wszystko! Podajemy na ciepło lub zimno.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024