Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-zurawinowy-z-galaretka-porzeczkowa

Sos żurawinowy z galaretką porzeczkową

Pyszny, kwaskowaty sos, świetny nie tylko do drobiu czy schabu, ale też jako dodatek do smażonego sera lub camemberta w cieście francuskim.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 kg (500 g) żurawin
4 łyżki domowej galaretki z czerwonych porzeczek
100 g (może trochę więcej) cukru
2 łyżki porto
2 łyżki brandy

Opis przyrządzania:
Żurawiny przebieramy i płuczemy na sicie. Wrzucamy do garnka z grubym dnem (żeby się sos nie przypalił). Dodajemy galaretkę, cukier, porto i brandy. Gotujemy na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotujemy dalej, aż sos zgęstnieje. Sprawdzamy, czy sos jest dostatecznie słodki i ewentualnie dodajemy trochę cukru. Ale sos powinien być wyraźnie cierpki, więc nie przesadzajmy. Sos trzymamy w lodówce, pod przykryciem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024