Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-z-niebieskiego-sera-angielski

Sos z niebieskiego sera (angielski)

Sos o ciekawej, niejednolitej konsystencji i zdecydowanym smaku. Doskonały sos sałatkowy. Jeśli zrobimy sos wcześniej, trzeba pamiętać, by przed podaniem rozmieszać go na nowo, bo ma skłonność do dzielenia się.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
50 g ostrego niebieskiego sera (np. rokpol)
4 łyżki oleju z orzechów włoskich
2 łyżki kwaśnej śmietany
biały ocet winny
4 liście świeżej szałwi

Opis przyrządzania:
Ser rozgniatamy widelcem. W miseczce mieszamy olej z orzechów włoskich, kwaśną śmietanę i łyżkę białego octu winnego. Dodajemy ser i dobrze mieszamy. Doprawiamy solą (jeśli to konieczne) i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Liście świeżej szałwi drobno siekamy i mieszamy z sosem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024